torstai 25. elokuuta 2011

Old school voitaikina

Aloitan uudessa työpaikassa viikon päästä. Rauhallinen odottelu ja valmistautuminen ei ole vahvinta osaamistani, joten jouduin keksimään jotain ajanvietettä. Keksin ratkaisun eilen: leipominen! Mikään muu kuin leipominen ei vie yhtä paljon aikaa, ole yhtä epävarmaa ja arvaamatonta ja kuitenkin yleensä palkitsevaa lopussa. Minulla on osittain huonoja leivontakokemuksia - ruistaikina (what was I thinking... se on mahdotonta), suklaabrowniet (unohdin vahtia niitä tarkkaan joten ne eivät olleet ihanan taikinaisia keskeltä, joka tietysti on koko brownien tarkoitus!!), terveellinen porkkanakakku (ei sitä voi- ja sokerimäärää voikaan vain puolittaa) jne... Mutta nyt päätin rauhassa tehdä asiat mahdollisimman rauhallisesti ja oikein.

Otin esille kirpparilta löytämäni maailman parhaan keittokirjan: Keittotaito. Löytämäni kirja on vuodelta 1961 ja maksoi euron. Kirjasta löytyi voitaikinan resepti. Hienoin kohta reseptissä on se missä kerrotaan, että jos voi tuntuu liian suolaiselta se on pestävä kunnolla ennen käyttöä. Eri meininki vuonna 1961. :)

Tee näin: Sekoita 400 g jauhoja ja 2,5 dl vettä keskenään ja vaivaa taikinaksi. Reseptissä ei mainita suolaa, mutta jostain opin, että jauhojen sekaan pitää aina laittaa ainakin ripaus suolaa. Laita taikinapallo kylmään noin 15 minuutiksi. Kauli kylmä taikina neliskulmaiseksi levyksi. Leikkaa 400 g voita ohuiksi siivuiksi ja levitä taikinalle, noin 2/3 taikinasta saa peittyä voista. Taita taikina niin että taitat ensin 1/3 osaa (jossa ei voita) 1/3 voilla peitetyn taikinan yli, ja sitten 1/3 jossa on voita lopun taikinan päälle. Laita jääkaappiin noin  10 minuutiksi. Ota taas kylmä taikina jääkaapista ja kauli noin 1/2 cm paksuksi neliskulmaiseksi levyksi. Taita taas samalla tavalla kuin ylhäällä. Jatka tätä - jääkaappi, kauli, taita - noin 5-6 kertaa. Sitten taikina on valmis! 

Oli aivan huippua, ja helppoa, tehdä voitaikinaa. Tosin aikaa siihen kului noin 1,5 h. Mutta kun tein taikinasta lihapiirakoita ja katsoin kun oma voitaikina nousi kuumassa uunissa, tuli huippufiilis! It was worth it. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti