Otin esille kirpparilta löytämäni maailman parhaan keittokirjan: Keittotaito. Löytämäni kirja on vuodelta 1961 ja maksoi euron. Kirjasta löytyi voitaikinan resepti. Hienoin kohta reseptissä on se missä kerrotaan, että jos voi tuntuu liian suolaiselta se on pestävä kunnolla ennen käyttöä. Eri meininki vuonna 1961. :)
Tee näin: Sekoita 400 g jauhoja ja 2,5 dl vettä keskenään ja vaivaa taikinaksi. Reseptissä ei mainita suolaa, mutta jostain opin, että jauhojen sekaan pitää aina laittaa ainakin ripaus suolaa. Laita taikinapallo kylmään noin 15 minuutiksi. Kauli kylmä taikina neliskulmaiseksi levyksi. Leikkaa 400 g voita ohuiksi siivuiksi ja levitä taikinalle, noin 2/3 taikinasta saa peittyä voista. Taita taikina niin että taitat ensin 1/3 osaa (jossa ei voita) 1/3 voilla peitetyn taikinan yli, ja sitten 1/3 jossa on voita lopun taikinan päälle. Laita jääkaappiin noin 10 minuutiksi. Ota taas kylmä taikina jääkaapista ja kauli noin 1/2 cm paksuksi neliskulmaiseksi levyksi. Taita taas samalla tavalla kuin ylhäällä. Jatka tätä - jääkaappi, kauli, taita - noin 5-6 kertaa. Sitten taikina on valmis!
Oli aivan huippua, ja helppoa, tehdä voitaikinaa. Tosin aikaa siihen kului noin 1,5 h. Mutta kun tein taikinasta lihapiirakoita ja katsoin kun oma voitaikina nousi kuumassa uunissa, tuli huippufiilis! It was worth it.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti