sunnuntai 28. elokuuta 2011

Ystävän inspiroimana - tonnikalasalaatti ja hi-hat cupcakes

Tonnikalasalaatti
Eilen yksi parhaista ystävistäni muutti Ruotsiin. Opiskelimme yhdessä ja olimme osa tiivistä porukkaa. Vietimme monta hyvää hetkeä keittiössä syöden ja juoden hyvin. Puuhasin siksi tänään keittiössä asioita jotka ovat ystäväni mieleen - hän tykkää usein tehdä lounaaksi nopeita salaatteja ja viimeksi kun meillä oli treffit hän tarjosi uskomattoman hyviä ja hienoja "hi-hat cupcakeseja". Kuvat selittävät "hi-hat"-nimen.

Salaatti oli helppo tehdä - tonnikalaa, tuoretta mangoa, kirsikkatomaatteja, persiljaa ja keitetty kananmuna. Kastikkeeksi dijonsinappia ja oliiviöljyä. Ja mustapippuria (tottakai!). Easy-peasy, raikasta ja hyvää.

Hi-hat cupcake






Hi-hat cupcakesit. Not so easy-peasy, sain huomata. Sain puurtaa ja hikoilla keittiössä ihan kunnolla. Mutta lopputuloksen maku ja ulkonäkö oli palkitsevaa. Kannattaa kokeilla jos on monta (monta monta monta) vapaata tuntia käytettävissä ja tykkää seurata ohjeita tarkasti...

Hi-hat cupcakesit ovat ruotsalaisen kokin Leila Lindholmin ohjeen mukaan tehty. Ystäväni teki siis niitä meille ja ihastuin niihin niin että päätin kokeilla niiden tekoa itsekin. Ystäväni kertoi mikä urakka niiden teko oli mutta hänkin oli niin tyytyväinen lopputulokseen että sanoin tekevänsä niitä toisenkin kerran. Työlästähän se oli ja niin on muuten liikkuminenkin nyt kun olen syönyt pari cupcakesia. Ehdottomasti ei mitään diettikamaa.



Cupcakesit:
1. Laita uuni lämpenemään => 175 astetta
2. 3 kananmunaa + 2,5 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria => vatkaa kuohkeaksi
3. 50 g voita + 1 dl kermaviiliä +  2 rkl kylmää kahvia => sulata voi, anna jäähtyä. Sekoita sitten voisula, kermaviili ja kahvi keskenään
4. 3,5 dl vehnäjauhoja + 2 tl leivinjauhetta + 4 rkl kaakaota + ripaus suolaa => Sekoita yhteen omassa kulhossa
5. 100g tummaa suklaata (70 %) => Sulata vesihauteessa (kulho kattilan päällä jossa on hieman kiehuvaa vettä)
6. Yhdistä kaikki => Sekoita kermaviiliseos voisokerin sekaan. Lisää sitten kuivat aineet ja lopuksi vielä tumma suklaa.
7. Käytä silikonisia muotteja tai "muffinipeltiä", mutta laita jokaiseen muffinikoloon paperinen vuoka. Täytä vuoat 2/3 taikinalla => paista uunissa noin 10-15 minuutia. Vahdi tarkkana. :) Taikinani riitti 15. muffiniin.
8. Valmiiden muffinien pitää jäähtyä kokonaan ennen kuin niiden päälle laitetaan marenkia. (Lue eteenpäin)

Marenkihatut (nyt alkaa se todella työläs osa, embrace yourselves)
1. 3 kananmunan valkuaista + 4,25 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria + 1/2 sitruunan mehu => Sekoita ruostumattomassa kulhossa joka kestää lämpöä.
2. Laita pieneen kattilaan vettä (täytä noin 1/4 kattilasta) ja kiehauta vesi.
3. Kun vesi kiehuu, laita ruostumaton kulho kattilan päälle ja vähennä lämpöä niin että vesi pysyy lämpimänä muttei kiehu hulluna koko ajan.
4. Vatkaa käsin marenkiseosta kunnes se on valkoista, löysää ja ilmavaa marenkia. Seoksen pitäisi silloin olla noin 65 astetta, itse käytin paistomittaria apuna. Yhdessä kädessä mittari jonka yritin pitää keskellä marenkiseosta, toisessa kädessä vispilä. Hiki valui enkä ollut kaunis näky, mutta temppu toimi kuitenkin.
5. Kun marenki on 65 asteista, ota kulho pois kattilan päältä ja jatka vatkaamista sähkövatkaimella kunnes marenki on jäähtynyt. Marengista tulee todella sitkeää ja muotonsa pitävää, valkoista ja kiiltävää, kaiken kaikkiaan todella kaunista!
6. Laita marenki pursotinpussiin (käytin tavallista pakastepussia josta leikkasin pienen palan yhdestä kulmasta).
7. Pursota jokaisen muffinin päälle "hattu" marengista, älä pursota marenkia aivan reunoille, vaan jätä pieni "turvaväli" reunoille.
8. Laita marenkimuffinit jääkaappiin jähmettymään, noin 15-20 minuuttia.

Suklaapäällys (keep going, almost there!)
1. 250 g tummaa suklaata (70 %) + 2 rkl ruokaöljyä (ei oliiviöljyä mutta esim. rypsiöljy käy) => Laita kulhoon ja sulata vesihauteessa.
2. Anna jäähtyä hieman.
3. Yksi kerrallaan, käytä muffini suklaassa niin että vain marenkihattu saa suklaapäällyksen. Ei haittaa jos vähän suklaata valuu paperivuoan päälle. Voit myös lusikan avulla valuttaa suklaata marengin päälle jos siihen jää "reikiä". Laita suklaalla päällystetyt muffinit jääkaappiin vielä jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Älä huoli jos suklaapäällys ei ole täydellinen, cupcakesit ovat hienoja kuitenkin!



=> Nauti ja anna vieraiden ihastella kauniita taideteoksia


Marenkia jäi yli, paistoin siitä nuo marengit
jotka näkyvät  kuvassa. 120 asteinen uuni, noin 30-40 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Hej Jatta! Va kul med ännu en matblogg att följa. :) Dom ser helt ljuvliga ut dom där cupcakesen. Är själv fullständigt galen i choklad så ska testa på dom nåt tag!

    VastaaPoista
  2. Hej! Kul om du gillar :) Har jag fel, eller skriver du också matblogg? Var hittar jag den isåfall, skulle gärna läsa. De här muffinsen var nog sjukt goda tyckte jag, jag är också galen i choklad och allt annat ohälsosamt (men bra för själen!). ;)

    VastaaPoista
  3. Ja man lever ju för att äta. ;) Yes, här hittar du min blogg:

    http://jenkki-itsallaboutfood.blogspot.com/

    VastaaPoista