tiistai 13. maaliskuuta 2012

Mac n' cheese

Tänään oma rakkaani, Herra J, tekee minulle ruokaa ja päätin käyttää vapaan aikani bloggaamiseen ja sohvalla lojumiseen. Aika rentouttava tiistai, täytyy myöntää.

Eilenhän oli maanantai ja turhan usein huomaan kaipaavani lohturuokaa juuri maanantaisin lievittääkseni arkeen paluusta johtuvaa ärsytystä. Olen jo kauan halunnut tehdä mac n' cheese:iä, tuota amerikkalaisten rakastamaa perusmuonaa, ja sitä päätin eilen valmistaa omaksi lohdukseni.

Sain monta vuotta sitten amerikkalaisilta tuttavilta postissa kaksi pakettia valmista mac n'cheese:iä, tiedättehän, sellaisia paketteja missä lukee "just add water". Kun paketit saapuivat kokeilin tietysti yhtä, ja voin kertoa, että näistä paketeista tuleva "ruoka" on oranssia. Myrkyllisen näköistä oranssia mömmöä. Ehkä sanomattakin selvää, että toinen paketeista odottaa vieläkin avaamattomana kaapissa. Halusin siis tällä kertaa tehdä ihan kunnollista ruokaa ja satuin näkemään telkkarista Rachel Rayn shown, jossa hän teki kuin tilauksesta minulle seuraavaa: French Onion Mac n' Cheese. Rachel Ray ei persoonana ole ihan minun makuuni... mutta se täytyy myöntää, että hänellä on hyviä ruokaideoita. Tällä kertaa hän lisäsi tavalliseen mac n' cheese:iin sipuleita, jotka maustetaan ranskalaisen sipulikeiton tavoin.

Tämä mac n' cheese koostuu neljästä osasta, jotka yhdistetään ja koko höskää laitetaan lopuksi vähäksi aikaa uuniin.

Osa 1: Keitetty makaroni

Keitä noin 400 g täysjyvämakaroneja ja huuhtele kypsät makaronit kylmässä vedessä.

Osa 2: "Leivänmuru-crumble"

Ota esiin monitoimikone. Lisää koneeseen kuivahtanutta leipää (minulla tällä kertaa ranskalaista moniviljaleipää), parmesaaniraastetta, tuoretta persiljaa ja valkopippuria. Anna koneen tehdä työ ja tehdä aineksista pieniä murusia. Lisää lopuksi pari rkl öljyä ohuena nauhana koneen vielä pauhatessa.



Osa 3: Ranskalaiset sipulit

Leikkaa 4 isoa sipulia ohuiksi suikaleiksi. Laita lämpimään pannuun iso nokare voita sulamaan, lisää vähän öljyä ja sipulit. Anna sipuleiden paistua noin 10 min ruskistumatta (sekoittele melkein koko ajan). Lisää noin 2 dl vermuttia (tai kuiva valkkaria) ja kasvisfondia sekä noin 1 dl vettä. Sekoita ja lisää 2 laakerinlehteä ja valkopippuria. Anna porista vielä noin 20 min ja nouki lopuksi laakerinlehdet pois.

Osa 4: Juustokastike

Sulata isossa kattilassa noin 75 g voita ja lisää noin 1 dl vehnäjauhoja. Sekoita voi-jauhosekoitusta pannussa koko ajan kunnes siitä tulee hiekkamaista. Sekoita koko ajan ja lisää noin 1 dl maitoa. Jatka sekoittamista ja lisää aina 1-2 dl maitoa kun pannussa oleva maitoseos on paksuuntunut. Lisää maitoa kunnes olet käyttänyt noin 5-6 dl maitoa kaiken kaikkiaan. Mausta valkopippurilla ja ripauksella juustokuminaa. Raasta 250 g gruyérejuustoa ja lisää lämpimään kastikkeeseen, sekoita kunnes juusto on sulanut.








Viimeinen askel: Sekoita makaronit, juustokastike ja sipulit keskenään ja ripottele crumblea päälle. Laita 200 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Anna vielä levätä 15 minuuttia ennen syömistä... jos jaksat odottaa!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti