tiistai 26. elokuuta 2014

Sienirisotto

Tänään esittelyssä: Jamie Oliverin sienirisotto (oli niin nälkä, etten ehtinyt panostaa kuvaan tällä kertaa..). Tämä on yksi ehdoton luottoreseptini, jonka luota haen lohtua aina säännöllisin välein, varsinkin kun ulkona sataa vettä ja on syksyisen kylmää. Alkuperäisresepti on siis Jamie Oliverin Alaston kokki-kirjasta. Viikonloppuna resepti tosin meni vähän muunneltuna näin:
Sienirisotto

Tästä satsista tuli illallinen kahdelle, plus jämät, jotka seuraavana päivänä käyettiin risottopalloihin, kts. resepti tästä

Keitä vettä tarpeeksi (noin 1,5 litraa) ja lisää kasvisliemikuutioita, tai tee oma kasvisliemi, kuten minä päätin viikonlopun kunniaksi tehdä (kts. postauksen loppusanat). Laita kattila sivuun, mutta pidä liemi lämpimänä pienellä lämmöllä ja kannen alla. 

Pilko kaikki vihannekset valmiiksi: silppua kaksi sipulia (esim. salottisipulia) ja 2 valkosipulinkynttä pieneksi silpuksi. Kuutioi myös puolikas kesäkurpitsa sesongin kunniaksi pieniksi kuutioiksi. Viipaloi lopuksi 2 varsisellerin vartta mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.


Leikkaa haluamasi sieniä sopiviksi suupaloiksi. Meillä oli tällä kertaa 100 g kanttarelleja ja 1 iso portobellosieni. Tavisherkkusienetkin sopivat hyvin. Leikkaa osa sienien varsista pieneksi hakkelukseksi, laita sienihakkelus sivuun. Lämmitä tavallinen paistinpannu kuumaksi ja paista isompia sienipaloja pienessä määrässä öljyä ja voita, mutta jätä siis sienihakkelus sivuun. Kun isommat sienipalat ovat paistuneet sopivasti, lisää ripaus cayennepippuria ja loraus sitruunamehua. Laita paistuneet sienipalat sivuun odottamaan.


Lämmitä toinen pannu, jossa on korkeat reunat. Lisää oliiviöljyä ja voita, ja kuullota sipulit, kesäkurpitsa ja sienihakkelus niitä kuitenkaan ruskistamatta. 


Lisää parin minuutin kuullottamisen jälkeen arborioriisiä, noin 3 dl, pannuun. Jatka sekoittamista, taas niin ettei mikään ruskistu. Kun riisinjyväset ovat kauniin kiiltäviä ja miltei läpikuultavia, lisää 2-3 dl valkoviiniä (tai vielä mielummin kuivaa vermuttia, jos sitä on!). Jatka sekoittamista kunnes valkoviini on imeytynyt riisiin ja kasviksiin. Voit lisätä tässä vaiheessa vähän suolaa, varsinkin jos käytät kotitekoista kasvislientä. 


Nyt alkaa kärsivällisyyttä vaativa vaihe: lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä kerrallaan ja jatka sekoittamista. Lisää aina yksi kauhallinen lisää kun aikaisempi on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Jatka tätä vaihetta kunnes riisi on kypsää. Muista, että riisiä pitää koko ajan sekoittaa, jotta niistä irtoaa tärkkelystä, joka tekee risotosta kermaisen ilman kermaa. Kun arvelet, että olet lisäämässä pannuun viimeisen kauhallisen lientä, lisää myös valmiiksi paistetut sienipalat.

Kun riisi on kypsää, ota pannu pois lämmöltä, lisää noin 1 dl raastettua parmesanjuustoa ja reilusti voinokareita sekä silputtua tuoretta rakuunaa (persilja sopii myös) ja mustapippuria. Tarkista suolan tarve, mutta muista, että lisäsit juuri suolaista juustoa. Sekoita kaikki hyvin sekaisin, laita kansi päälle ja anna seistä noin 5-10 minuuttia rauhassa ennen tarjoilua. 


Tarjoile ja nauti!


Kasvisliemi:

Lopuksi vielä lyhyt maininta kasvisliemestä. Päätin viikonlopun kunniaksi tehdä oman kasvisliemen. Selailin netistä eri reseptejä, ja päädyin lopulta kaikista helpoimpaan versioon: laita kattilaan kasviksia, esim. sipulia, porkkanaa, selleriä, kesäkurpitsaa. Lisää mausteita, esim. neilikkaa, laakerinlehti ja yrttejä. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät, kiehauta, ja anna kiehua sen jälkeen hiljalleen noin 30 minuutia. Siivilöi. Koska liemessä ei ole suolaa, on muistettava suolata ruokaa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti