maanantai 1. syyskuuta 2014

Maalaisleipä


Kävin läpi vanhoja säästettyjä lehtileikkeitä ja löysin vanhasta Yhteishyvä-lehdestä maalaisleipä-ohjeen. Leipä näytti kuvassa kivan rustiikilta ja rapeakuoriselta, siis pari asiaa, jotka yleensä saavat minut kiinnostumaan leipäohjeesta. Leivästä tuli hyvä, mutta olin taas oppia kantapään kautta, että jokainen tuntee oman uuninsa parhaiten ja oman uunin "persoonaa" kannattaa aina kunnioittaa. Taisin nyt tuurilla tarkistaa leivän vointia kreivin aikaan. Jos olisin avannut uunin vain vähän myöhemmin olisi tainnut tulla melko mustaa leipää.. Mutta lisää tästä ohjeen lopussa.

Maalaisleipä, 2 kpl

Aloita laittamalla kulhoon 3 dl kädenlämpöistä vettä, 1 pussi kuivahiivaa, 4 rkl fariinisokeria ja 1 dl graahamjauhoja. Sekoita ja anna seistä liinan alla noin 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Lisää 3 dl vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää vielä 1 tl suolaa ja noin 3 dl vehnäjauhoja lisää (yhteensä siis noin 6 dl jauhoja, voit lisätä vähän liian vähän aluksi ja lisätä myöhemmin jos taikina sitä tarvitsee). Vaivaa taikinaa nyt käsin 10 minuuttia (voit tietysti myös tehdä saman yleiskoneessa noin 4 minuutissa). 




Vaivasin taikinaa käsin kuunnellessani kolmea reilun kolmen minuutin biisiä. Se oli terapeuttista ja hauskaa, koska kun vaivausaika läheni kymmentä minuuttia taikinan koostumus muuttui ihan silminnähden (se muuttuu kimmoisaksi ja irtoaa kulhon reunoista). Jos siis mietit, että tarvitaanko oikeasti 10 minuutin vaivausta, niin vastaus taitaa olla, että kyllä, ehdottomasti! 


Ota puhdas kulho, lisää siihen 2 tl öljyä ja laita vaivattu taikina kulhoon. Peitä liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia. Kohotuksen jälkeen, jaa taikina kahteen osaan, kaulitse taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi, kääri rullalle ja laita rullat uunipellille saumapuoli alaspäin. Anna kohota uudestaan 30 minuuttia liinan alla. Näin jälkeenpäin mietittynä en tiedä tykkäsinkö tuosta taikinan kaulimisesta. Voit aivan varmasti muotoilla leivät ihan omalla tavalla. Tuntuu, että kauliminen saattaa poistaa leivästä turhaan ilmaa, joka voisi tehdä koostumuksesta keveämmän. 



Sitten paisto-ohjeeseen, jota siis kannattaa muokata oman uunin mukaan. Olen huomannut, että oma uunini lämpenee todella kuumaksi, ja paistoaikojen kanssa täytyy olla tarkkana. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Viillä leipiin terävällä veitsellä pari viiltoa. Laita leivät kuumaan uuniin ja heitä perään 1 dl vettä uunin pohjalle. Anna paistua 10 minuuttia. Sammuta lämpö 10 minuutin jälkeen ja anna leipien paistua jälkilämmössä 15 minuuttia. Itse taisin ottaa leivän pois uunista 10 jälkilämpöminuutin jälkeen. 
Ensi kerralla taidan paistaa leipiä vain 5 minuuttia 275 asteessa ja annan sitten seistä 15 minuuttia jälkilämmössä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti