sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Whoopieeee! Eli whoopie pies!

Olenkohan joskus jo kertonut, että minusta välillä tuntuu kuin joku ruokajumala lukisi ajatuksiani? Tälläkin viikolla kävi niin, että kun viikon alussa ajattelin, että olisi kiva kokeilla whoopies-leivoksia niin eiköhän tiistaina tullut postissa Gloria-lehti ja sen ruokasivuilla, kuin tilauksesta, whoopies-leivosten ohje. Leijonalla sattui sitä paitsi sopivasti olemaan synttärijuhlat lauantaina ja päätin leipoa pari leivosta hänelle "oikean" lahjan lisäksi.

Glorian ohjeessa kerrotaan, että whoopiet ovat leivoksia, jotka tehdään kakkutaikinasta. Itse ajattelen, että ne ovat amerikkalaisten versio ranskalaisista macaron-leivoksista. Tuhdimpia, arkisempia ja helpompia...  Jos joku tietää oikeasti jotain whoopien historiasta, niin kertokaa ihmeessä minullekin!

Päätin muuntaa Glorian ohjetta hieman ja päätin tehdä suklaawhoopieleivoksia. Voin jo tässä vaiheessa tunnustaa, että koska en ole ennen tehnyt tai maistanut näitä leivoksia, en ollut aivan varma millainen koostumus taikinassa pitäisi olla. Kun tein näitä leivoksia, huomasin, että taikinasta tuli suurin piirtein samanlaista kun kotona tehty keksitaikina mutta en ole täysin varma että olen ihan oikella polulla, joku kokeneempi saa mielellään kommentoida! Leivoksista tuli kuitenkin hyviä ja niillä nujertaa tehokkaasti makeannälän.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella 100 g huoneenlämpöistä voita ja 1,5 dl sokeria. Vatkaa sekaan 1 kananmuna. Sekoita kuivat ainekset, eli 3 dl vehnäjauhoja, 0,75 dl kaakaota, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl ruokasoodaa, ripaus suolaa, keskenään ja kaada sihdin kautta voiseokseen. Sekoita puulusikalla, lisää 120 g smetanaa ja jatka sekoittamista. Lopuksi voit käyttää käsiä. Jos taikina tuntuu liian kostealta lisää hiukan jauhoja.





















Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinapalat käsin pitkiksi pötkylöiksi. Leikkaa yhdestä pötkylästä noin 24 palaa, jotka rullaat palloiksi, laitat uunipellille ja painat varovasti sormilla liitteimmäksi. Paista yhden pötkön pallot kerrallaan, kaiken kaikkiaan siis kaksi uunipellillistä, noin 48 pientä palloa. Paista whoopieseja 9 minuuttia uunissa ja anna jäähtyä pellillä.






















Tee leivosten "täyte" vatkaamaalla sähkövatkaimella 200 g tuorejuustoa ja 1 dl tomusokeria. Sulata 100 g valkosuklaata vesihauteessa ja lisää se tuorejuuston sekaan. Jos haluat, voit värjätä seoksen elintarvikevärillä, päätin itse tehdä keltaisen täytteen. Sekoita kunnolla. Ota yksi jäähtynyt whoopien osa, laita täytettä sen päälle ja paina varovasti toinen osa päälle. Säilytä jääkaapissa.









2 kommenttia:

  1. Syster har bakat många whoopies i sina dagar, alltid enligt Leilas recept. Bäst är det när det är som två mjuka kex med frosting i mitten... mmmmm.... Jag brukar göra bara vanlijwhoopies med hallonfrosting, helt bäst!

    VastaaPoista
  2. Jess, men då gjorde jag tydligen rätt! :) Det blev två mjuka kex med frosting i mitten när jag gjorde dem. Ja ska kolla vad Leila har hittat på och prova. :)

    VastaaPoista