keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Raviolit kurpitsa-ricottatäytteellä



Eilinen kokkailu ei tapahtunut kaksiossa vaan omakotitalossa Hangossa, jossa olen talonvahtina. Mihin muuhun sitä aikaansa käyttäisi kuin kokkailemiseen, kun käytössä on iso keittiö ja kaapissa pölyä keräävä pastakone? Kutsuin siis pari opiskelukaveria illalliselle ja veivasin pastakoneella meille raviolit. Tämä resepti ei kuulu "helppoa ja hyvää"-kategoriaan, vaan "näpertelyä vaativaa ja oikein hyvää"-lokeroon.

Koska opiskelukaverit ovat sellaisia, joita nykyään näen aivan liian harvoin, mietin miten saisin raviolit esivalmisteltua niin, ettei vieraiden saapuessa tarvitsisi tehdä paljon muuta kuin keittää ne kypsiksi. Nettiä vähän aikaa selailtuani, päädyin kokeilemaan pakastamista. Päivää ennen vieraiden saapumista tein siis pastataikinan, täytin ja muotoilin raviolit ja pakastin ne tarjottimella hyvin jauohoitettuina. Kun vieraat saapuivat, heitin pakastetut raviolit suoraan kiehuvaan veteen ja tein nopean voikastikkeen, mutta ehdin hyvin seurustella kavereiden kanssa.

Raviolit kurpitsa-ricottatäytteellä, neljälle henkilölle

Päivää ennen vieraiden saapumista:
Pastataikina: mittaa kulhoon 200 g durumjauhoja. Lisää 2 kananmunaa ja 1 keltuainen (säästä valkuainen raviolien tekoa varten). Sekoita nopeasti keskenään ja kaada jauhotetulle alustalle ja kaada päälle loraus oliiviöljyä ja tilkka vettä. Valmistaudu päivän treenisessioon, eli ala vaivaamaan taikinaa käsin niin, että siitä vähitellen muodostuu pallo. Jatka vaivaamista (vaatii vähän lihasvoimaa kun takina on vielä melko kovaa) kunnes taikinapallo näyttää tasaiselta, vähän kiiltävältä ja kimmoisalta. Kiedo elmukelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi.



Kurpitsa-ricottatäyte: lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota noin 600 g myskikurpitsaa, poista kuoret ja siemenet. Leikkaa kuutioiksi ja laita uunipellille. Kaada päälle pieni loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Heitä sekaan vähän tuoretta rosmariinia, jos kotoa löytyy. Sekoita niin, että öljy peittää jokaisen palan. Paahda uunissa noin 30-40 minuuttia, riippuen palojen koosta. Voit kääntää paloja kerran paistoajan lopussa. Ota kurpitsapalat uunista ja anna jäähtyä. 

Laita kulhoon 150 g ricottajuustoa, jäähtyneet kurpitsapalat, tuoretta oreganoa ja pieneksi pilkottua rosmariinia (tai muita vapaavalintaisia yrttejä), mustapippuria, ripaus suolaa ja 1 kananmuna. Sekoita haarukalla sekaisin ja paina samalla kurpitsapalojen rakennetta rikki.



Kun täyte on valmis ja pastataikina on levännyt tarpeeksi, on aika kaulia pastataikina ja tehdä raviolit! Ota pastakone esiin ja jauhota se durumjauhoilla. Jauhota myös kevyesti koneen edessä oleva pöytätila. Leikkaa taikina esim. 4 osaan ja käytä yksi taikinapala kerrallaan koneen läpi. Painele taikinapalaa käsin litteämmäksi pitkulaiseksi, jotta se menee pastakoneen telojen leveimmän välin läpi. Syötä taikinapala pastakoneeseen paksuimmalla asetuksella. Jatka sitten samalla lailla, pienentämällä telojen väliä yksi askel kerrallaan paksuimmasta ohuempaan. Taikina siis syötetään koneen telojen läpi (meidän koneen mukaan) 7 kertaa! Näitä ravioleja varten ihan ohuimman telojen välin olisi voinut jättää väliin. Yritä saada ohut mutta kestävä pastataikina. 



Laita yksi pitkä pastalevy pöydälle ja lusikoi nokare täytettä tasaisin välein pastalevylle. Jätä täytenokareiden väliin tarpeeksi tilaa. Sivele kananmunan valkuaista täytenokareiden ympärille. Laita varovasti toinen pastalevy päälle ja painele kevyesti ilma pois täytteen ja pastalevyjen välistä. Jos pastalevy repeytyy, raviolia ei voi keittää koska täyte karkaa kiehuvaan veteen. Leikkaa muotilla pyöreitä ravioleja, niin että keskelle jää "täytekumpu" (kts. alla olevat kuvat). 
Laita tarjottimelle leivinpaperia, jauhota leivinpaperi, laita raviolit siihen vierekkäin ja jahota kevyesti myös päältäpäin. Voit laittaa toisen leivinpaperin näiden päälle, jauhottaa ja laittaa vielä toisen kerroksen ravioleja. Saat tästä taikinasta noin 20 kpl ravioleja, riippuen niiden koosta. Laita valmiit raviolit pakastimeen.





Kun vieraat ovat saapuneet 
Keitä raviolit ja tee ruskistettu voikastike: Aloita paahtamalla kourallinen pähkinöitä, esim. hasselpähkinöitä. Varo etteivät pähkinät pala. Laita paahtuneet pähkinät sivuun, voit rouhia ne veitsellä pienemmiksi paloiksi. 
Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää runsaasti suolaa. 
Laita samaan aikaan korkealaitainen paistinpannu lämpenemään miedolle lämmölle ja lisää pannuun noin 100 voita. Anna voin ensin sulaa hitaasti ja sitten vähitellen paahtua kullanruskeaksi. Tarkista kokoa ajan, ettei voi pääse palamaan. Kun voi näyttää kullanruskealta ja tuoksuu pähkinäiseltä, ota se pois lämmöltä ja lisää paahdetut pähkinät ja salvianlehtiä
Kun kattilan vesi kiehuu, lisää puolikas satsi ravioleja. Ne ovat kypsiä noin 4 minuutin keittämisen jälkeen, vähän riippuen pastataikinan paksuudesta. Nouki valmiit raviolit vedestä reikäkauhan avulla ja lisää toinen satsi ravioleja. Laita valmiit raviolit voikastikepannuun ja siirrä siitä sopiva määrä ravioleja voikastikkeen kera vieraan lautaselle. 



Tarjoa ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti