maanantai 15. syyskuuta 2014

Wannabe Banh Mi-leipä


Sain päähäni tehdä täytettyjä vietnamilaisia Banh Mi-leipiä ruoaksi, mutta kauppareissun ja nettiselailun lomassa leipäni taisi muuttaa suuntansa vähän, ja muuttua enemmänkin bahn mi:sta inspiroiduksi kuin aidoksi sellaiseksi. Tämä versio maistui kuitenkin oikein hyvältä, ja mietin jo milloin voisin tehdä näitä uudestaan. Leivän valmistus koostuu monesta osasta, mutta mikään yksittäinen osa ei ollut erityisen vaikea. 

Tarvitset leipää, pikkelöityjä vihanneksia, tuoretta kurkkua, minttua, tulista majoneesia ja maukkaita "possupullia". Perus Banh Mi:ssa liha ei ole lihapulla-muodossa, mutta löysin tämän linkin netistä (http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/01/vietnamese-meatball-xiu-mai-sandwich-.html) ja innostuin lihapullaideasta.

"Wannabe Banh Mi" kahdelle

Ota esiin leipää: rapeakuorista patonkia, tai kuten meillä tänään: rapeakuorinen iso kaurasämpylä, jossa oli ilmava sisus. Leikkaa tuoretta kurkkua ohuiksi viipaleiksi ja ota esiin kourallinen tuoretta minttua.

Valmista pikkelöidyt vihannekset: 
Mittaa kattilaan 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria ja 0,5 dl väkiviinaetikkaa, 1 rkl korianterinsiemeniä, 1 rkl fenkolinsiemeniä ja 1 rkl sinapinsiemeniä. Kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri liukenee. Leikkaa noin 5 isoa retiisiä paksuiksi tikuiksi ja 2 porkkanaa suurin piirtein samankokoisiksi tikuiksi. Laita vihannestikut 0,5 litran kokoiseen lasipurkkiin ja kaada kuuma etikkaliemi päälle. Anna lasipurkin jäähtyä ikkunalaudalla ennen kuin laitat purkin jääkaappiin.



Esivalmistele lihapullataikina: 
Laita kulhoon 400 g porsaanjauhelihaa. Pilko 1 kevätsipulivarsi hyvin pieneksi hakkelukseksi ja lisää kulhoon. Raasta vielä joukkoon 2 valkosipulinkynttä ja lisää 2 rkl soijaa, 1 tl kalakastiketta, 1 kananmuna, mustapippuria, ripaus sokeria ja noin rkl kuivattua inkiväärijauhetta. Sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna maustua sillä välin kun valmistat majoneesin.



Tulinen majoneesi: 
Tee oma majoneesi, tai osta valmista perusmajoneesia. Jos teet sen itse, laita 1 keltuainen kulhoon, ja lisää 1 tl dijonsinappia sekä loraus sitruunamehua. Lisää ripaus suolaa ja vispaa nämä ainekset hyvin sekaisin. Jatka vatkaamista käsin samalla rypsiöljyä sekaan lorauttaen, ensin tipoittain ja vähitellen ohuena nauhana, kunnes majoneesi on sopivan paksua ja väriltään ähes valkoista. Lisää lopuksi maun mukaan lempichilikastikettasi, meillä tänään madeiralta ostettua piri piri-kastiketta.



Jatka lihapullien tekoa:
Laita paistinpannu lämpenemään ja pyöritä lihapullataikinasta pieniä lihapullia. Lisää pannuun öljyä ja paista lihapullia parissa erässä. Pidä valmiit pullat lämpiminä folion alla. 



Yhdistä lopulta kaikki osat yhdeksi maukkaaksi illallisleiväksi. Laita leivän väliin ensin tulista majoneesia, viipaloitua kurkkua ja reilusti tuoretta minttua. Lisää lopuksi lihapullia ja pikkelöityä porkkanaa ja retiisiä. Nauti!



2 kommenttia: