keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sipuli - ihan perus vai aivan huippu?


Minä rakastan nykyään infrapunasaunaa. Semmonen löytyy mm. salilta jossa käyn hikoilemassa. Rakastan sitä yhdestä tärkeästä syystä, nimittäin siksi että siellä voi lukea lehtiä! Siis saunassa! Huippua!

Niinpä luin yhtenä päivänä saunassa lehteä, jossa oli juttu kasviksista ja niiden terveellisyydestä. Jutussa kerrottiin, että tutkimukset ovat näyttäneet sipulin olevan se vihannes, joka erilaisten käsittelyjenkin jälkeen pystyy pitämään puolensa terveellisyydessä. Hassua, että sinänsä perusaines ruoanlaitossa onkin oikea c-vitamiinin ja flavonoidien aarrearkku! Sitä paitsi on sanottu, että sipulissa on antibioottisia aineita, jotka tappavat bakteereja. Eikä siinä vielä kaikki... sipuli kuulemma estää hiusten lähtöä, parantaa hyönteisten pistoja, vahvistaa sydänlihaksia... The list goes on!



Tästä inspiroituneena päätin tehdä jotain sipulista. Jotta voisin samalla kokeilla kierrätyskeskuksesta löytyneitä muotteja päätin tehdä pieniä piirakoita, jotka täytin karamellisoituneella sipulilla ja vuohenjuustolla. 

Tein taas piirakoiden pohjan tätä ohjetta käyttäen. Vannon tämän ohjeistuksen nimeen! Tee juuri kuten hieman ärsyttävä herra videossa sanoo, niin saat toimivan pohjan nopeasti. Tällä kertaa käytin reilut 100 g voita, desin vehnäjauhoja, puoli desiä ruisjauhoja, ripauksen suolaa ja vähän vettä (riittää noin 10 pieneen piirakkaan). Laitoin sopivan kokoiset palat muotteihin, päällystin ne foliolla ja täytin foliopalat kuivatuilla herneillä. Paistoin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kun pohjat ovat jäähtyneet, poista foliopalat ja herneet.



Sipulit käsittelin näin: suikaloin 6 sipulia, sulatin reilun nokareen voita pannussa ja kuullotin sipuleita hetken koko ajan sekoittaen. Alensin sitten lämpöä miedolle lämmölle ja annoin sipulien muhia noin 30-40 minuuttia. Kävin noin 10 minuutin välein hämmentämässä ja tarkistamassa etteivät vaan vahingossa palaisi pohjaan. Lopuksi kaadoin sekaan noin 1 rkl balsamicoa.




Lopuksi täytin pohjat sipuleilla ja laitoin vuohenjuustoviipaleen päälle. Paistoin 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia kunnes juusto sai vähän väriä. Laitoin vielä pinjansiemeniä juuston päälle (ne olisi varmaan voinut paahtaa mutta en laiskuudeltani nyt jaksanut...). Eikun nauttimaan raikkaan salaatin kera.




2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä piirakkapohjan ohjeesta. Tuo video oli mainio. Minä heti opettelin sen myös ja linkitin blogisi. :-)

    VastaaPoista
  2. Kiva jos löysit hyödyllistä tietoa täältä! Tuo video opetti minut tekemään hyviä piirakkapohjia. :)

    VastaaPoista