Meat and potatoes with mayonnaise |
Majoneesiahan ei sovi syödä ihan yksikseen joten ostin kaupasta naudan ulkofilettä ja perunoita (jotain kiinteää lajiketta). Perunat pilkoin sopiviksi paloiksi ja maustoin rypsiöljyllä (kestää kovempaa lämpöä kuin oliiviöljy, kertoi joku fiksu kokki joskus), runsaalla merisuolalla, kuivatulla persiljalla ja salvialla. Levitin perunat uunipellille ja paistoin kunnes ne olivat kypsiä ja päältä rapeita 200 asteisessa uunissa. Ulkofileet, 150 g valmiit palat, maustoin merisuolalla ja mustapippurilla ja paistoin kuumassa pannussa, noin 3 minuuttia per puoli. Paista kauemmin jos et tykkää punaisesta väristä. Annoin fileiden vielä "levätä" viitisen minuuttia (joku toinen fiksu kokki kehotti lihan aina levätä puolet siitä ajasta jota se on paistettu ennen kuin se syödään). Liha ja perunat nautittiin siis kotitekoisen majoneesin kanssa. Se oli helppoa tehdä ja todella hyvää. Suosittelen kaikille (keep reading)!
Kotitekoinen majoneesi
Tämän reseptin löysin kirjahyllyn aarteestani: Keittotaito-kirjasta. Kyseinen kirja löytyi siis kirppikseltä erittäin halpaan hintaan, se on vuoden 1961-painos ja sisältää mm. vasikanaivot-, keuhkomuhennos- ja sisälmyssyltty-reseptit. Ja siis myös tämän majoneesireseptin. Mahtava kirja!
Laita 1 keltuainen, ripaus suolaa, ½ tl sinappia ja 1 rkl sitruunanmehua kulhoon ja sekoita kunnolla. Vatkaa käsin samalla kun kaadat HITAASTI (ensin pari tippaa, ja sitten ohuena nauhana loput) noin 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä. Vatkaa koko ajan voimakkaasti. Se tuntuu hetken rasittavalta mutta on nopeasti ohi! Majoneesi on valmista kun se on paksua ja kiiltävää, kertoo Keittotaito-kirja. Lopuksi kannattaa maistaa onko maku kohdallaan - saattaa olla, että joudut lisäämään vähän suolaa tai vähän sitruunamehua.
Vatkaaminen onnistuu parhaiten jos sinulla on kaveri joka pitää kulhoa paikallaan tai kaataa öljyn varovaisesti keltuaisen joukkoon samalla kun vatkaat. Jos olet yksin keittiössä, niin kuin minäkin olin, käytä kulhoa jossa on silikonipohja (pysyy siten paikallaan vaikka vatkaat pitämättä kulhosta kiinni) tai laita kulhon alle kostea keittiöpyyhe.
ennen öljyä |
I think i´ll try this! Yummy! Visserligen lagar mamma det all the time, men gott som gott, ju! (h: Tipi)
VastaaPoistaGör det Tipi! Det var påriktigt gooooott. Speciellt med majonnäs. Yummiiii. :)
VastaaPoista