perjantai 9. syyskuuta 2011

Meat and potatoes... and mayonnaise!

Meat and potatoes with mayonnaise

Työviikon jälkeen on ihana syödä jotain hyvää ja täyttävää, eikö? Siksi meillä olikin tänään meat and potatoes-ilta. Kävelin kauhukaupassa, eli Kampin k-supermarketissa perjantaina klo 17 (se oli täynnä ihmisiä kuin Hanko regattana), ja mietin mitä ihmettä tekisin tänään ruoaksi, kun muistin jotain listaltani (the list!). Listahan on päässäni piileskelevä lista johon lisään asioita joita haluan kokeilla tehdä joskus alusta loppuun itse kotona. Blogin kirjoittamisen aikana olen mm. tehnyt voitakinaa ja tarte tatin-piirakan tältä listalta. Kaupassa lista-inspis iski taas: tänään vuorossa kotitekoinen majoneesi!

Majoneesiahan ei sovi syödä ihan yksikseen joten ostin kaupasta naudan ulkofilettä ja perunoita (jotain kiinteää lajiketta). Perunat pilkoin sopiviksi paloiksi ja maustoin rypsiöljyllä (kestää kovempaa lämpöä kuin oliiviöljy, kertoi joku fiksu kokki joskus), runsaalla merisuolalla, kuivatulla persiljalla ja salvialla. Levitin perunat uunipellille ja paistoin kunnes ne olivat kypsiä ja päältä rapeita 200 asteisessa uunissa. Ulkofileet, 150 g valmiit palat, maustoin merisuolalla ja mustapippurilla ja paistoin kuumassa pannussa, noin 3 minuuttia per puoli. Paista kauemmin jos et tykkää punaisesta väristä. Annoin fileiden vielä "levätä" viitisen minuuttia (joku toinen fiksu kokki kehotti lihan aina levätä puolet siitä ajasta jota se on paistettu ennen kuin se syödään). Liha ja perunat nautittiin siis kotitekoisen majoneesin kanssa. Se oli helppoa tehdä ja todella hyvää. Suosittelen kaikille (keep reading)!




Kotitekoinen majoneesi

Tämän reseptin löysin kirjahyllyn aarteestani: Keittotaito-kirjasta. Kyseinen kirja löytyi siis kirppikseltä erittäin halpaan hintaan, se on vuoden 1961-painos ja sisältää mm. vasikanaivot-, keuhkomuhennos- ja sisälmyssyltty-reseptit. Ja siis myös tämän majoneesireseptin. Mahtava kirja!







Laita 1 keltuainen, ripaus suolaa, ½ tl sinappia ja 1 rkl sitruunanmehua kulhoon ja sekoita kunnolla. Vatkaa käsin samalla kun kaadat HITAASTI (ensin pari tippaa, ja sitten ohuena nauhana loput) noin 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä. Vatkaa koko ajan voimakkaasti. Se tuntuu hetken rasittavalta mutta on nopeasti ohi! Majoneesi on valmista kun se on paksua ja kiiltävää, kertoo Keittotaito-kirja. Lopuksi kannattaa maistaa onko maku kohdallaan - saattaa olla, että joudut lisäämään vähän suolaa tai vähän sitruunamehua.

Vatkaaminen onnistuu parhaiten jos sinulla on kaveri joka pitää kulhoa paikallaan tai kaataa öljyn varovaisesti keltuaisen joukkoon samalla kun vatkaat. Jos olet yksin keittiössä, niin kuin minäkin olin, käytä kulhoa jossa on silikonipohja (pysyy siten paikallaan vaikka vatkaat pitämättä kulhosta kiinni) tai laita kulhon alle kostea keittiöpyyhe.
ennen öljyä
öljyn jälkeen

2 kommenttia:

  1. I think i´ll try this! Yummy! Visserligen lagar mamma det all the time, men gott som gott, ju! (h: Tipi)

    VastaaPoista
  2. Gör det Tipi! Det var påriktigt gooooott. Speciellt med majonnäs. Yummiiii. :)

    VastaaPoista