torstai 25. elokuuta 2011

Jämäsämpylät

Päätin tänään täyttää pakastimeni sämpylöillä. Syksyn ja talven lähestyessä minulle on tullut outo tarve täyttää kotimme ruokavarastoa. Eikö oravatkin tee niin? :) Tein pari satsia jämäsämpylöitä (jep, niiden virallinen nimi), eli sämpylöitä jotka maustoin erilaisilla jämillä.

Vanha toimiva sämpyläreseptini on tämä: 4 dl kädenlämpöistä vettä johon liuotan noin 15 g tuorehiivaa. Lisään 1-2 rkl hunajaa. Lisään vähän vehnäjauhoja ja suolaa. Lisään sitten jauhoja vaivatessani kädellä taikinaa kunnes taikinan reunat alkavat irrota kulhon reunoista. Loppupäässä lisään myös 2-3 rkl oliiviöljyä. Sitten vaan kohoamaan noin tunniksi (liinalla peitettynä mikrossa [ettehän laita sitä käyntiin, pliis] on ehdottomasti paras paikka!). Vaivaan taikinaa vain hetken hyvin jauhotetulla tasolla kohoamisen jälkeen ja rullaan sitten taikinasta palloja. Sitten täytyy vielä malttaa puoli tuntia kun sämpylät kohoavat pellillä sillä aikaa kun uuni lämpenee 225 asteeseen. 10-15 minuuttia uunissa riittää, vahti tarkkaan! :)

Jämäsämpylöihin lisäsin hiivan kanssa samaan aikaan couscousia ja kaurahiutaleita! Minulla oli myös pari porkkanaa jotka raastoin ja lisäsin taikinaan. Söin juuri sämpylän, ja hyvältä maistui. Eka mutta ei varmaan viimeinen kerta kun laitoin couscousia sämpylöihin .

2 kommenttia:

  1. Se underbart ut :) Jag visste inte att du har en blogg! Kommer att hålla koll hädanefter! // fd. medstuderande :)

    VastaaPoista
  2. Tack! :) har nyligen börjat skriva och ska försöka hålla igång bloggen!

    VastaaPoista