tiistai 30. elokuuta 2011

Tarte tatin, finally!

Siitä asti kun innostuin kunnolla ruoanlaitosta minulla on ollut mielessäni lista ruoista joita haluan tehdä itse alusta asti. Lisään listaan asioita sitä mukaan kun niitä tulee mieleen. Tällä hetkellä listalla on mm. briossi, hollandaise-kastike, ravioli... Pari kuukautta sitten listalla oli vielä itsetehty voitakina, but no more, katso vaikka tätä!

Ja voitaikinaan liittyen, listalla oli vielä tähän päivään asti tarte tatin, eli Tatinin siskosten keksimä omenatorttu, jota en ole voinut tehdä koska halusin sen tehdä "oikein" (ainakin oman mielipiteeni mukaan) eli valurautapannussa. Nyt olen kuitenkin onnellinen valurautapannun omistaja (thanks dad!) ja päätin kokeilla kotona tehtyä tatinia, olihan minulla itsetehtyä voitaikinaakin.

Tarte tatin syntyi näin:

Otin voitakinan huoneenlämpöön. Kaupasta ostettu pakastettu voitaikina toimii varmaan hyvin, mutta se pitäisi kaaviloida niin että saat yhden ison levyllisen taikinaa, joka peittää hyvin valurautapannun.




Laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen.
Kuorin neljä omenaa (sellaista vihreää, kiinteää omenaa) ja leikkasin omenat neljään osaan.
Kuutioin 100 g voita ja otin esille 2 dl sokeria.
Sulatin voin valurautapannussa.
Sirottelin sokerin pannuun sulaneen voin kaveriksi.
Laitoin omenalohkot pannuun leikkauspinta ylöspäin.
Annoin voin ja sokerin lämmetä (varovainen kiehautus) ja annoin niiden sitten poreilla keskilämmöllä kunnes sokerivoista tuli kullanruskeaa siirappia.
Voisokeriseos kiehuu varovaisesti



Omenat voisokeriseoksessa ennen kuin se kiehuu














Otin pannun pois lämmöltä ja annoin omenien jäähtyä noin 10 min.
Leikkasin voitakinasta pyöreän palasen, joka oli vähän isompi kuin valurautapannun ympärys, ja laitoin taikinan omenien päälle.
Laitoin koko pannullisen ihanuutta uuniin ja annoin paistua 20-25 minuuttia.
Otin pannun uunista ja annoin jäähtyä hetken.



Otin ison pyöreän tarjoiluvadin ja laitoin sen pannun päälle ikään kuin se olisi kansi. Pidättelin sitten henkeä kun yhdessä nopeassa liikkeessä käänsin pannun ympäri niin että torttu kääntyi vadille. Ja sitten pidättelin taas henkeä kun katsoin sitä kaunista lopputulosta.
Voilá!

3 kommenttia:

  1. Ser farligt gott ut... :)

    VastaaPoista
  2. Fantastiskt, min dotter! Kiva att du startade med just Tarte Tatin, som jag ju lagat så många gånger. Jag är stolt över dig, och ditt blogg, som ser väldigt professionellt ut! Mamma

    VastaaPoista
  3. Kiva om du gillar bloggen, men tänkte bara säga att tarte tatin inte är mitt första blogg inlägg, i "blogiarkisto" i högra övre hörnet ser du allt jag har skrivit, vilket inte är så mycket, ännu. :)

    VastaaPoista