torstai 8. maaliskuuta 2012

Norjalaisia suklaapullia

Piipahdin viime viikonloppuna Oslossa tapaamassa tässäkin blogissa mainittua Miss Osloa. Oslo oli mainio kaupunki, pelkkä käveleminen ympäriinsä riitti ohjelmaksi. Ja siellä oli kevät, lähemmäs 10 astetta plussalla, ihanaa!

Oslosta löysin uuden himon kohteen... Nimittäin veteboller. Norjalaisia, yksinkertaisia vehnäpullia. Yksinkertaisen herkullisia. Kun upotin hampaani ensimmäiseen vetebolleniin en voinut lopettaa niiden syömistä, piti saada vähintään yksi joka päivä. Bolleja oli tarjolla kolmea erilaista - maustamattomia, rusinaisia tai suklaisia. Voitte varmaan arvata minkä valitsin joka kerta... KYLLÄ, suklaisen!

Eräässä söpössä kaupassa näin sitten metallisen levyn, jossa oli vetebollereiden resepti ja ostin sen heti mukaani tuliaiseksi. Sen reseptin mukaan kokeilin tänään vehnäpullia. Pullista tuli pulleita, pehmeitä ja suklaisia, MUTTA... Sanoisin, että oman makuni mukaan tässä reseptissä oli liian vähän sokeria. Laittaisin ehkä tuplasti reseptin sokerimäärän ensi kerralla.

Veteboller

Sekoita keskenään 750 g vehnäjauhoja, ripaus suolaa, 90 g sokeria, 140 g suklaata pieninä paloina, reilu ripaus kardemummaa. Sulata kattilassa 100 g voita. Lisää voisulaan 4 dl maitoa. Lisää kädenlämpöiseen voimaitoon 25 g tuorehiivaa ja kaada neste kuivien ainesten sekaan. Vaivaa taikinasta nopeasti taikinapallo joka juuri ja juuri alkaa irrota kulhon sivuista. Anna kohota 2 tuntia liinan alla vedottomassa paikassa. Kaada taikina jauhotetulle alustalle, jaa ensin kahteen osaan, sitten molemmat osat vielä kahdeksaan. Laita pullat pellille, anna kohota vielä hetken. Laita 225 asteiseen uuniin, noin 10 minuuttia.



MUTTA voit myös tehdä nämä muutokset reseptiin: käytä 180 g sokeria 90 g sijaan. Käytä 50 g hiivaa 25 g sijaan niin kohoamiseen menee noin 1 tunti.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti