perjantai 24. helmikuuta 2012

Vihreä chili

Tässä tulee oiva resepti niille, jotka haluavat tehdä meksikolaista ruokaa, joka ei maistu santa marian tacomausteelle. Tein eilen vihreää chiliä, eli eräänlaista chilikastiketta, johon tuli mm. vihreää chiliä ja vihreää paprikaa. Todella hyvä ja kiinnostava maku syntyi chiliin lisättävistä mausteista kuten tuore minttu ja limen mehu. Ja vihreän chilin tuoma sopiva potku lämmitti räntä-lumi-sadekelistä toipuvan sielua ja mieltä. Ennen kaikkea resepti on helppo toteuttaa, sellainen "one-pot-recipe" jossa kaikki sekoitetaan ja keitetään yhdessä isossa kattilassa, täydellistä rentoa viikonloppukokkailua.

Vihreän chilin resepti on suoraan yhdestä Jamie Oliverin kirjasta. Sain nimittäin äskettäin äidiltä yllätyslahjan, kirjan nimeltä "Jamies Amerika". Jamie on koonnut siihen reseptejä Amerikan matkaltaan, ja kirja on täynnä ihanan kiinnostavia reseptejä ja kauniita kuvia. On erityisen ihana lukea amerikkalaista keittokirjaa jossa on muutakin kuin pelkkiä hampurilaisreseptejä. Tässä kirjassa todella juhlistetaan sitä mitä ihmiset ovat tuoneet mukanaan omasta kulttuuristaan tullessaan Amerikkaan etsimään parempaa elämää.








Vihreä chili kahdelle nälkäiselle

Esivalmistele ensin kaikki ainesosat: pilko 1 vihreä paprika reiluiksi kuutioiksi, leikkaa 3 vihreää chiliä renkaiksi (ota siemenet pois tai vähennä chilin määrää jos et tykkää tulisesta), kuutioi 1 iso sipuli ja murskaa 2 valkosipulinkynttä. Kuutioi vielä 2 kypsää tomaattia. Ota esille nippu tuoretta minttuakuivattua salviaa, suolaa, pippuria, 1 lime, 1 salottisipuli, tammenlehtisalaattia ja 400 g naudan jauhelihaa.


Laita iso kattila lämpenemään hellalle. Lisää lämpimän kattilan pohjalle oliiviöljyä ja lisää jauheliha. Mausta heti 1 tl salvialla, suolalla ja pippurilla ja ruskista jauhelihaa pari minuuttia. Lisää paprikat, chilit, valkosipulit ja sipulit, sekoita kunnolla ja ruskista kuumalla lämmöllä noin 15 minuuttia niin, että aineksista irtoava neste haihtuu. Lisää tomaatit ja pari vesilorausta. Sekoita ja muista, että tästä on tarkoitus tulla aika "kuiva" chili. Vähennä lämpöä ja anna porista hiljalleen noin 10 minuuttia. Sillä aikaa voit leikata salottisipulin ohuiksi renkaiksi, repiä salaatista sopivia paloja, pilkkoa minttua pienemmäksi ja puolittaa limen.

Aivan lopuksi ennen tarjoilua, lisää chiliin minttu ja limen mehu. Tarjoa kulhosta luomutortillan (tai itsetehdyn leivän kanssa, googlaa miljoonia ohjeita vaikka hakusanalla flat bread), salaatin, salottisipulirenkaiden ja kermaviilin kera. Jamien mielestä tätä pitäisi syödä oluen kanssa, mutta maistui se pikkuskumpankin kanssa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti