torstai 20. kesäkuuta 2013

Saaristolaisleipä


                                    
Vihdoin se päättyy, blogihiljaisuus siis. Pahoittelen pitkää hiljaisuutta, mutta minulla on siihen mielestäni harvinaisen hyvä syy. Kesäkuun alussa menin nimittäin naimisiin ja saan nykyään kutsua itseäni rouvaksi (en kyllä niin tee..). Hääjärjestelyt veivät viime kuukausina yllättävän paljon aikaa, mutta ei se mitään koska pari viikkoa sitten meillä oli aivan huikeat häät. Heti häiden jälkeen suuntasimme vielä häämatkalle Berliiniin. Ihanaa on ollut, täytyy myöntää.

Hääjärjestelyjen aikana en tosiaan hirveästi ehtinyt kokkailla kaksiossa. Jos joskus oli aikaa niin ei sitten kuitenkaan ollut energiaa. Lähinnä lämmitin lihapullia mikrossa ja keitin makaronia, välillä laitoin pakastepizzan uuniin. Nyt on taas aikaa oikeaan ruoanlaittoon mutta tämäkin viikko on edennyt aika lailla valmisruoan merkeissä. Olemme hoitaneet "takaisin-tavalliseen-työelämään-masennusta" currywurstin (oodi berliinille) ja after work skumpan avulla (auttaa aina kaikkeen). Mutta siis NYT alan taas kokkailemaan!

Emme ehtineet ennen häitä ajatella mitään sen jälkeen tulevaa ja häämatkan jälkeen edessä häämötti yhtäkkiä juhannus. Onneksi bestman oli jo suunnitellut kemuja ja sinne suuntaamme huomenna. Lupasin väsätä pari saaristolaisleipää juhliin ja sen reseptin jaan teille. Tämä on yksi luottoresepteistäni, joka löytyi alunperin Husiksen julkaisemasta vihkosesta, jossa oli lukijoiden lempielipäreseptejä. Voin siis kertoa, että alkuperäisresepti on Maj-Britt Wennerqvistin ja alunperin nimeltään "Juntalimpa".

Saaristolaisleipä, 3 limppua


Lämmitä 1 litra appelsiinimehua kädenlämpöiseksi ja liuota siihen kaksi 50 gramman pakettia tuorehiivaa (yhteensä huikeat 100 g). Lisää 3 dl siirappia, 3 dl leseitä, 3 dl ruisjauhoja, 3 dl kaljamaltaita (esim. Tuoppi-merkkiä), 1 rkl suolaa ja 10 dl vehnäjauhoja. Sekoita taikina, se saa jäädä suht löysäksi. Lisää tarvittaessa vielä vehnäjauhoja. Anna kohota liinan alla 1,5 tuntia.


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kolmeen voilla voideltuun vuokaan ja laita uunin alaosaan paistumaan. Paistoaika on kokonaisuudessaan 1,5 tuntia. 


60 minuutin jälkeen, sivele leipien pinta siirapilla. Jos pinta näyttää jossain vaiheessa tummuvan liikaa, voit peittää leivät foliolla. Jos tiedät, että uunisi on helposti liian kuumaa, alenna paistolämpöä hieman. Olen joskus onnistunut käräyttämään leipien pohjat vaikka leipäohje onkin helppo.. Anna valmiiden leipien jäähtyä ennen kuin leikkaat ne ja nautit voin kanssa. 


Täydellinen juhannusleipä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti