lauantai 17. toukokuuta 2014

Tuhti lihapiirakka

Kiitos Söpön "äidille" kun toi neulontakerhoon perinteistä lihapiirakkaa ja sai minut taas innostumaan niin että saan blogiin taas jotain kirjoitettua, pitkästä aikaa. Kun tulin kotiin neulontakerhosta konsultoin vielä vanhaa Keittotaito-kirjaani ja tein seuraavana päivänä oman lihapiirakkani. Piirakka onnistui ihan hyvin, mutta seuraavaksi kerraksi jäi vielä parannettavaa. Mutta niinhän se menee, kokeillaan ja opitaan, tehdään ensi kerralla paremmin.

Tuhti lihapiirakka

Laita kattilaan vettä ja 3 isoa kananmunaa, laita liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä hitusen ja anna kiehua 8 minuuttia. Jäähdytä sen jälkeen kananmunat kylmässä vedessä.

Laita 4 dl vettä kiehumaan ja lisää veteen 1 lihaliemikuutio (tai fondia). Kun vesi kiehuu, lisää 2 dl puuroriisiryynejä, jotka olet ensin huuhdellut hyvin kylmässä vedessä. Kun vesi kiehuu taas, vähennä lämpöä huomattavasti ja anna poreilla hennosti kunnes vesi on imeytynyt kokonaan ryyneihin. Ole tarkkana, ettei riisit pala kiinni pohjaan. Ota sitten kattila pois lämmöltä, laita leivinliina kattilan ja kannen väliin, niin ylimääräinen kosteus haituu. 


Kuullota hyvässä lämmössä 1 pieneksi silputtu sipuli, lisää sitten 400 g jauhelihaa. Kun liha on saanut väriä, lisää halutessasi pakasteesta sieniä (tämä EI kuulu Keittotaidon lihapiirakkaan mutta maistui silti hyvältä). Keittotaito-kirjassa neuvottiin lisämään loppuvaiheessa lihasekoitukseen pari nokaretta voita ja kermaa. Jätin ne tällä kertaa pois, mutta ehkä uskallan kokeilla sitä ensi kerralla.

Anna jauhelihan ja riisin jäähtyä ja ota sillä aikaa noin 500 g voitaikinaa pakasteesta sulamaan. Jos löydät isoja taikinalevyjä (siis isompia kuin ne mitä käytetään joulutorttuihin), elämäsi helpottuu huomattavasti ja lopputuloskin tulee olemaan sievempi. Mutta toimii ne irtolevytkin jos ei muuta ole (niitä minulla oli). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikinapalat ovat pehmenneet ja täytteet jäähtyneet, on aika koota piirakka: pohjaksi laitetaan isompi pala voitaikinaa. Kauli taikina ohuemmaksi ennen kuin laitat sen pellille. Lisää päälle riisiä ja jauhelihaa. Keittotaito neuvoo laittamaan ensin riisiä ja sen jälkeen jauhelihaa, mutta itse halusin sekoittaa ne keskenään ensin. Muista jättää parin sentin reuna voitaikinaa tyhjäksi. 



Kuori kananmunat ja leikkaa siivuiksi. Laita kananmunasiivuja viimeiseksi kerrokseksi lihatäytteen päälle. Kauli toinen pala voitaikinaa ohuemmaksi ja laita päällimmäiseksi. Taita sivulta taikinat ylöspäin ja rypytä sormin taikinapalat kiinni toisiinsa. Jos teet piirakan irtolevyistä minun tapaani, joudut olemaan tässä vaiheessa erittäin kärsivällinen. Taikinapalat tuntuvat ja näyttävät tilkkutäkiltä... Mutta kyllä se lopulta jotenkin onnistuu! Sivele piirakka kauttaaltaan kananmunalla ja laita uuniin paistumaan, noin 20-25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä sopivasti ennen nauttimista.






Herra J neuvoo syömään piirakkaa puolukkahillon kanssa, itse jätän mieluiten piirakan jäähtymään jääkaappikylmäksi ja nauttimaan vasta sitten. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti