tiistai 23. syyskuuta 2014

Paputäytteiset tortillat

Tätä kirjoittaessa tajusin taas miten vähän tiedän oikeasta meksikolaisesta ruoasta. Resepti, jonka jaan kanssanne, on kyllä maultaan hyvä, mutta ongelmia tuotti lähinnä ruoan nimeäminen. Tostada, chalupa,  taco, burrito, enchilada, kuka tietää... Myöskin google vaikutti olevan hämillään kun yritin selvittää minkä niminen tämä ruoka oikeasti voisi olla, joten annoin periksi. Resepti on alunperin Pipsa Hurmerinnan keittokirjasta, joka löytyi vanhempieni keittokirjakokoelmasta. Pipsa kutsui tätä chalupaksi, mutta selattuani eri sivuja netissä en ole varma että hän on oikeassa nimityksen suhteen. Mutta, nautitaan ruoasta ja mietitään titteleitä myöhemmin, jooko?



Ruoan ainekset myös muuttuivat Pipsan alkuperäisideasta eri syistä. Pipsa halusi lisätä papujen joukkoon kuminaa, mutta olen suht varma, että reseptiin kuuluu kuminan sijaan juustokuminaa. Juustokuminahan on englanniksi "cumin", joka usein käännetään väärin suoraan vain kuminaksi. Minulle kuitenkin kumina on leipämauste ja juustokumina taas meksikolaisen ruoan mauste. Lähikaupasta ei löytynyt mustapapuja, joten ostin kidneypapuja. Kotona sattui olemaan turkkilaista jugurttia, joten käytin sitä enkä jaksanut ostaa sen tilalle kermaviiliä tai ranskankermaa. 

Paputäytteinen tortilla kahdelle

Silppua 1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä sekä puolikas punainen chili. Paista näitä hetki öljyssä pannulla, varo etteivät saa väriä. Lisää 1 purkillinen valutettuja käyttövalmiita kidneypapuja pannulle. Lisää reilu ruokalusikallinen hunajaa tai siirappia, 1/2 tl juustokuminaa ja 1 tl savustettua paprikajauhetta. Lisää vielä 2 dl vettä. Anna papujen poreilla kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut. Kun vesi on lähes haihtunut, muussaa papuja paistinlastalla. Tavoitteena on papumössö, mutta siinä saa olla sattumia, muussaaminen ei siis ole mitään tarkkaa puuhaa.





Valmista muut täytteet: ota esiin salaattia, lehtipersiljaa ja turkkilaista jugurttia. Pilko pala kurkkua kuutioiksi ja kuutioi myös 1 avokado. Leikkaa 1 lime lohkoihin ja purista yhden lohkon mehu avokadopalojen päälle. Murustele noin 50 g fetajuustoa



Ota esiin vehnätortilloja (noin 4 kpl) ja paista niitä hetki kuumalla valuurautapannulla. Tämä on ehdoton must!  Tortilla saa pannulla juuri sopivan rapeuden ja kauniin värin, verrattuna mikrossa lämmitettyyn velttoon lättyyn...

Kokoa tortillan päälle täytteet: pohjalle papumössöä, reilusti vihreää (salaattia, persiljaa, kurkkua, avokadoa), fetamuruja ja jugurttia. Purista lopuksi limenmehua päälle. Syö vapaavalintaisella (usein sottaisella) tavalla. 


1 kommentti:

  1. Kyllä se on taco. Ei ainakaan tostada, enchilada tai burrito! Chalupasta en tiedä.

    VastaaPoista