keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Suolainen piirakkapohja

Löysin eilen toimivan reseptin ja metodin suolaiselle piirakkapohjalle, joten tänään jaan sen teidän kanssanne. Valitettavasti metodin kätevyys piilee monitoimikoneessa, joten jos et omista tällaista, sorry! Toki piirakkapohjan voi myös tehdä käsin, mutten voi taata meneekö se yhtä helposti ja nopeasti.



Suolainen piirakkapohja

Kuutioi 100g kylmää voita. Laita voikuutiot monitoimikoneeseen ja lisää 2 dl vehnäjauhoja. Lisää vielä ripaus suolaa. Pulssaa voi ja jauhot sekaisin koneella kunnes saat leivänmuruja muistuttavan koostumuksen. 



Lisää sen jälkeen 2 rkl kylmää vettä koneen käydessä (tämä tehdään nopeasti, älä anna koneen käydä turhan pitkään!). Nyt sinulla tulisi olla kosteilta leivänmuruilta muistuttava koostumus. 



Jauhota pöydän alusta hyvin ja kaada taikina monitoimikoneesta pöydälle. Ripottele jauhoja myös taikinan päälle. Painele käsin (älä vaivaa) taikinaa yhteen kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jos taikina tuntuu liian kostealta, voit jauhottaa pöydän reilusti ja sitä kautta painella taikinaan tarvittava määrä lisäjauhoja. Muotoile pallo hellästi litteäksi ympyräksi. Tämän pitäisi onnistua nopeasti, yritä olla vaivaamatta ja keskity vain "painelemaan" taikinaa yhteen. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin noin 20 minuuttiksi



Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kun taikina on levännyt, laita se jauhotetulle alustalle, ripottele taas vähän jauhoja päälle ja kaulitse hellin ottein piirakkavuoan kokoiseksi. Jos olet jauhoittanut pöydän hyvin etkä kauli liian kovalla voimalla taikinan ei pitäisi jäädä kiinni pöytään. Jos kaulit ja kääntelet taikinaa aina säännöllisin välein 45 astetta yhteen suuntaan, saat helposti ympyrän muotoisen taikinan. Rullaa taikina hellästi kaulimen ympärille ja nosta sen avulla taikina piirakkavuoan ylle, rullaa sitten taikina kaulimen avulla vuoan päälle. Laske taikinan reunat hellästi vuokaan niin että sekä pohja että reunat peittyvät. Laita taikinapohjan päälle leivinpaperiarkki ja lisää esim. kuivia herneitä. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia uunissa. Ota piirakka uunista ja ota kuivat herneet pois. 




Tällä kertaa meillä tehtiin piirakka, jonka täytteenä oli paistettua purjoa ja pekonia, ohueksi suikaloitua viherkaalia ja aurajuustomuruja. Munamaitona toimi 2,5 dl maitoa ja 3 kananmunaa suolalla ja mustapippurilla maustettuna. Täytä esipaistettu piirakkapohja ja paista piirakka valmiiksi: 180 astetta ja noin 30-40 minuuttia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti