sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Pataleipä




Kokeilin jo vähän aikaa sitten jotain pataleivän reseptiä, enkä ollut silloin erityisen tyytyväinen. Leipä oli kyllä ihan hyvää, mutta ei niin uskomattoman hyvää kuin resepti lupasi. En tiedä, ehkä silloin vain sattui huono päivä keittiössä tai leivoin huolimattomasti. 

Pari viikkoa sitten ompelukerhomme piti kesätreffit erään ystäväni luona Lauttasaaressa ja siellä oli pöytää koristamassa erittäin kaunis leipälimppu. Kysyimme heti mistä moinen kauneus on ostettu ja vastaus olikin, että se oli leivottu kotona padassa. Päätin antaa pataleivälle toisen mahdollisuuden, tällä kertaa kokeiluun pääsi ystäväni suosituksesta Hesarin pataleipäresepti.

Tällä kertaa sanoisin, että pataleipä onnistui. Se ei vaatinut erityisen paljon työtä, vain aikaa.

Pataleipä

Sekoita isossa kulhossa 6 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja (alkuperäisohjeessa spelttijauhoja), 1 dl vehnäleseitä, 1 dl auringonkukansiemeniä, 1 1/2 tl suolaa, 1 tl kuivahiivaa. Lämmitä 4 dl vettä 42-asteiseksi (hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi). Peitä kulho keittiöpyyhkeellä, ja laita kulho isoon muovipussiin. Anna nousta huoneenlämmössä 12 h, eli vaikka sopivasti yön yli. 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Taputa levyksi, jonka sitten taitat kolmin kerroin suorakaiteen muotoiseksi ja sitten vielä toisin päin kuutiomaiseksi paketiksi. Peitä liinalla, kohota 30 minuuttia.

Laita samalla kannellinen uunipata (esim. valurauta) kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250 asteiseksi. Laita kohonnut taikinaneliö kuumaan pataan ja pata takaisin uuniin. Paista leipää kannen alla ensin 30 minuuttia, ota sitten kansi pois ja jatka paistamista 15 minuuttia. Kumoa leipä kuumana ritilälle ja anna jäähtyä. 



Lopuksi heittäydyin vielä ihan eteläeurooppalaiseksi ja valitsin leivän päälle nutellaa ja banaania. Nam nam nam. Mitä te laitatte mieluiten leivän päälle?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti