sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Leipä, tuo rakas ystäväni...

Eilinen ilta vietettiin Kallion herrasväen luona, syöden madekeittoa ja banoffee-jälkkäriä. Todella maistuva ja täyttävä illallinen. Sain tehtäväkseni tuoda itseleivottua leipää ja löysin Myllyn Paras-kotivisivuilta reseptin, joka oli saanut erittäin hyvät arviot leipojilta. Reseptin voi toteuttaa eri tavoin, ja siihen voi lisätä omia makuja. Päätin lisätä omaan leipääni kaljamaltaita ja antaa juuren levätä kylmässä yön yli. Näin siis eilinen leipä syntyi:

Päivää ennen paistoa: Sekoita kulhossa 5 dl kylmää vettä ja 30 g tuoretta hiivaa niin että hiiva liukenee nesteseen. Lisää 6 dl hiivaleipäjauhoja (tummaa vehnäjauhoa) ja sekoita. Peitä kulho elmukelmulla ja laita juuri jääkaappiin odottamaan seuraavaan aamuun.

Paistopäivänä: Ota juuri jääkaapista huoneenlämpöön ja anna lämmetä hetki. Ota esiin monitoimikone, jos haluat säästää käsivoimaa. Keitä vesikeittimessä pieni määrä vettä ja kaada kuuma vesi 1 dl kaljamaltaiden päälle. Siirrä kuumat maltaat sihtiin, anna veden valua pois ja maltaiden jäähtyä. Kaada juuri monitoimikoneen kulhoon, lisää 2 tl suolaa, 1 dl jäähtyneitä kaljamaltaita, 30 g sulatettua voita tai öljyä ja noin 8 dl hiivaleipäjauhoja. Anna koneen vaivata taikinaa noin 10 minuuttia kunnes taikinasta tulee (reseptin mukaan) "hyvää leivän leipomiseen" (whatever that means). Luulisin sen tarkoittavan, että taikina on suht sitkeää eikä liian "märkää". Lisää siis jauhoja sen mukaan kunnes taikina näyttää ja tuntuu sinusta sopivalta leipien leipomiseen. Kaada sitten taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä kolme leipää. Tein kaksi tavallista pellillä paistettavaa limppua ja yhden leipävuoassa paistettavan. Anna leipien vielä kohota liinalla peitettynä kaksinkertaisiksi (taisi kestää ainakin 1½ tuntia tällä kertaa). Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa samana päivänä tai pakasta odottamaan yllätysvieraita.



 Tällä kertaa tykkäsin enemmän leipävuoassa paistetusta leivästä, se oli kaunis ja nousi hienosti.

Ja kalakeitto ja itseleivottu leipä on lyömätön yhdistelmä... eikun leipomaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti