torstai 10. toukokuuta 2012

Tapas-perjantai

Rakastan perjantai-iltoja. Kotiin töistä treenien kautta, mitään ei tarvitse suunnitella seuraavaa aamua varten, voi valvoa niin kauan kuin haluaa (tai jaksaa..), voi rauhassa chillailla ja koko viikonloppu on vielä edessä. Suht usein avaamme kotona skumppapullon ja kylmistä kuplista nauttiessa on aina mukava olla myös jotain hyvää naposteltavaa. Napostelua rakastavalle tapaksethan ovat täydellinen ratkaisu - pöydän saa kattaa täyteen pikkunaposteltavaa!

Pari viikkoa sitten meillä oli vieraana hyvä ystävä, Miss E - doglover and good friend, ja tarjosimme hänelle juuri tapaksia. Pöytä oli täynnä oliiveja, uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja, leikkeleitä, juustoja, erilaisia tahnoja, kylmää melonikeittoa, leipää, keksejä ja cavaa. Jälkiruoaksi oli pienistä kupeista syötävää valkosuklaapannacottaa ja erilaisia suklaita. Ajattelin tänään jakaa seuraavat reseptit: tapenade (taivaallista esim. gruyérejuuston kaverina leivän päällä!), hernetahna (maistuu esim. rapean pekonin kanssa) ja tonnikalatahna, joka toimi kananmunanpuolikkaiden täytteenä.

Ja hei, huomennahan on perjantai, vai olisko tästä eteenpäin: tapas-skumppa-päivä?




Hernetahna:
Sulata 1 pussillinen pakastettuja vihreitä herneitä. Soseuta herneet yhden ison valkosipulinkynnen, suolan, pippurin ja ranskankerman kera (noin 1 dl). Halutessasi voit maustaa tahnan jollain yrtillä, esim. mintulla tai basilikalla. Koristele tahna siemenillä


Tapenade:
Soseuta sauvasekoittimella purkillinen kivettömiä kalamataoliiveja, 1 rkl kapriksia, 1 rkl sitruunamehua, persiljaa, pieni loraus thai-kalakastiketta (tätä voi käyttää jos ei halua ostaa kokonaista anjovispurkkia, josta käytettäisi tähän reseptiin vain pari filettä...), 1-2 valkosipulinkynttä ja mustapippuria. Lisää sauvasekoittimen käydessä noin 0,5 dl tai maun mukaan oliiviöljyä ohuena nauhana. Tarjoa leivän päällä gruyérejuuston kera.

Kananmunapuolikkaat ja tonnikalatahna:
Keitä 3 luomu kananmunaa. Anna jäähtyä kylmässä vedessä ja kuori. Puolita kananmunat ja kaavi varovasti keltuaiset kulhoon. Lisää kulhoon puolikas tonnikalapurkki, lusikallinen ranskankermaa, pari lusikallista punaista pestoa, suolaa ja pippuria. Sekoita tasaiseksi haarukan avulla. Tarkista maku ja lisää ranskankermaa tai pestoa maun mukaan. Täytä kananmunanpuolikkaat tahnalla ja koristele esim. persiljalla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti