perjantai 5. lokakuuta 2012

Risottopallot

Kiitos Jamie Oliverin minä rakastan risottoa. Kuka tahansa joka epäilee risottoa: kokeilkaa alastoman kokin sienirisottoa vermouthilla valkoviinin sijaan, nami nami nami nami. Ongelma vain on siinä, että teen risottoa aina järjettömät määrät kuvitellessani, että voisin syödä kokonaisen pannullisen riisiä Herra J:n kanssa. Mutta ainakaan vielä mahamme eivät ihan siihen veny, joten sitä jää aina yli. Kylmä risotto jähmettyy jääkaapissa ja vaikka maku on hyvä sen syöminen ei ole sama asia seuraavana päivänä.

Joten arvatkaa olinko iloinen kun prinssi Roderick Dixon tuli elämääni valkoisella hevosella ratsastaen pelastamaan avuttoman daamin? Tai siis tarkemmin sanottuna löysin hänen kirjansa Ruokaa rippeistä, jossa kerrotaan mitä ylijääneelle risotolle voi tehdä. Ylijääneestä risotosta tehdään risottopalloja, aroncinejä. Oikeasti italiaksi nimi on aroncini di riso ja jostain muistan lukeneeni, että jokainen ravintola italiassa tarjoaa näitä "alkusnackseinä" mutta niitä pitää osata pyytää koska niitä ei koskaan mainita erikseen listalla.

Aroncinit:

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Ota esille ylijäänyttä jääkaappikylmää risottoa. Muotoile käsin palloja ja laita lautaselle odottamaan (minkä kokoisia palloja teet on varmaan makuasia, mutta en suosittelisi mitään megapalloja). Ota esiin kulho ja lautanen, riko kulhoon kananmuna (jos sinulla on paljon risottoa saatat tarvita toisenkin munan), jonka rakenne vatkaan nopeasti rikki haarukalla, ja kaada lautaselle korppujauhoja. Dippaa yksi pallo kerrallaan kananmunaan ja pyörittele sitten kauttaaltaan korppujauhossa ja laita uunipellille odottamaan. Pirskottele pallojen päälle öljyä ennen kuin laitat pellin kuumaan uuniin. Paista risottopalloja uunissa kunnes ne ovat rapeita ja kauniin kullanvärisiä. En ole kertaakaan näitä tehdessäni muistanut tarkistaa tarkkaa aikaa, mutta tarkista vaikka 10 minuutin jälkeen miltä pallot näyttävät ja jatka sitten aikaa tarpeen mukaan. Tarjoa raikkaan vihreän salaatin kanssa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti