lauantai 29. joulukuuta 2012

Sinisimpukoita klassiseen tapaan

Eilen kauppareissulla minulla oli yksi sääntö: osta mitä vaan paitsi kinkkua, laatikoita, silliä ja kalaa. Oli korkea aika saada jotain muuta kuin jouluruokaa.

Mutta eilinen olikin sitten sellainen päivä keittiössä. Sellainen, jolloin kaikki mikä voi mennä pieleen, myös menee. Ensimmäinen kasa sipuleita paloi liian kuumassa voissa. Ranskalaiset (jotka tein houkutellakseni Herra J:n syömään simpukoita) olivat ruokapöytään saapuessa kylmiä ja pehmeitä, ja bearnaisekastike (myös Herra J:n houkutukseksi) erottui. Onneksi illan tähti, itse sinisimpukat, olivat höyryävän lämpimiä, pulskia, pehmeitä ja herkullisia. Sinisimpukat tarjoiltiin eilen klassiseen ranskalaiseen tapaan, eli kutsukaamme niitä oikealla nimellään, moules mariniére.



Moules mariniére kahdelle

Osta noin 500 g eläviä sinisimpukoita. Tarkista simpukoiden kunto ennen niiden käyttöä - pese ne kylmässä vedessä juuresharjalla, vedä niiden "parta" pois ja heitä pois kuolleet simpukat. Jos simpukka on auki, koputa sitä ja jos se ei sulkeudu, heitä pois. Jos se sulkeutuu koputuksen jälkeen, simpukka elää ja voit käyttää sen.

Pilko iso sipuli pieniksi kuutioiksi, pilko myös yksi valkosipulinkynsi. Laita kannelliseen pannuun tai kattilaan reilu nokare voita ja loraus öljyä. Lisää sipulit ja paista niitä hetki. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria ja kaada perään pieni lasillinen valkoviiniä. Heitä simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Anna simpukoiden höyrystyä pari minuuttia kattilassa. Simpukat avautuvat kun ne kypsyvät eikä se todellakaan kestä kauempaa kuin pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää nipullinen lehtipersiljaa simpukoiden päälle. Tuo kattila pöytään, avaa kansi, hurmaannu näystä ja tuoksusta ja nauti hyvän maalaisleivän kanssa.






4 kommenttia:

  1. Sinisimpukat ovat minulle ihan ennenkokematon ruoka - ainoastaan olen kuvia katsellut ja joskus kaupassa myös simpukoita.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kokeilemista! Ei ole vaikea valmistaa kunhan jaksaa käydä läpi jokaisen simpukan ennen kokkailua (kuten reseptissä mainitaan). Ja kalatiskiltäkin saa varmaan hyviä valmistusvinkkejä! Sitä paitsi simpukat ovat edullisia - 500 g maksoi tällä kertaa about 5 euroa.

    VastaaPoista
  3. Siinäpä myös minulle ennenkokkaamaton ruoka-aine! Mun blogissa on sinulle haaste, käy kurkkaamassa :)

    VastaaPoista
  4. Jada22. helmikuuta 2013 23.24
    Ihanaa! Mahtava haaste, otan ehdottomasti vastaan! :)

    Poista

    VastaaPoista