maanantai 31. joulukuuta 2012

Macaroons - vihdoinkin!!

Rakkaat lukijat, minulla on ollut keittiössä yksi kirous: makaronit, macaroons. Tein monta vuotta sitten ensimmäiset kokeiluni ja kaikki sujui hienosti! Makaronit olivat kauniita, rapeita päältä ja pehmeitä sisältä, maistuivat hyviltä eivätkä tuntuneet vaikeilta valmistaa. Mutta sitten, ehkä kolmen onnistuneen kokeilun jälkeen, alkoi alamäki makaronimaailmassa. Jokaikinen satsi jonka tein epäonnistui jollain tavalla. Yksi satsi ei noussut uunissa oikein. Toinen halkeili. Kolmas ei irronnut pellistä. Neljäs oli liian kuiva... Enkä löytänyt epäonnistumisiin mitään loogista syytä. Kävin läpi miljoona eri makaronireseptiä ja kaikki antoivat erilaisia yhtä tärkeiltä kuulostavia vinkkejä siitä miten valkuaisen pitäisi seistä pari päivää ennen käyttöä, miten mantelijauheen pitäisi olla itsetehtyä tai millä tavalla ja millä työkalulla taikinaa pitäisi sekoittaa. Olin tulossa hulluksi! Mikä vinkki on se tärkeä, se joka johtaa onnistumiseen? Samaan aikaan vielä rakas Leijona kertoi miten hänen siskonsa tekee makaroneja, jotka onnistuvat joka kerta. Aaah sitä kateellisuuden määrää!

Ajattelin sitten eilen, että kun kerran on joululoma ja aikaa riittää, voisin kokeilla huvin vuoksi makaroneja, viime yrityksestä alkoi jo olla vuosi. Ja kuten yllä olevasta kuvasta voi arvata - ne onnistuivat! Jihuuu!

Piparkakku-makaronit kastanjatäytteellä

Tässä reseptissä on monta eri vaihetta, jotka eivät sinänsä ole vaikeita, mutta jotkut vaativat aikaa, joten älä tee tätä kiireessä. Ja ai niin, aloita jo päivää ennen itse leipomispäivää erottamalla kahden kananmunan valkuaiset keltuaisista ja säilyttämällä niitä omassa kulhossaan jääkaapissa. Resepti on kirjasta, joka on ostettu ruotsista Lagerhaus-kaupasta, ja koko kirja on pyhitetty makaronien tekemiselle.

Leipomispäivänä, laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Mittaa 60 g valkuaista yhteen kulhoon, 60 g mantelijauhoa toiseen ja 2 dl tomusokeria kolmanteen. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään ja siivilöi leivinpaperoidulle uunipellille. Laita pelti jauheineen uuniin ja anna paahtua 5 minuuttia. Ota pelti uunista ja annan jäähtyä.


Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun valkuaisvaahto on melkein valmista, lisää 2 rkl sokeria vähän kerrallaan samaan aikaan vatkatessa. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja kiinteää. Lisää mantelijauhe-tomusokeriseos siivilän kautta valkuaisvaahtoon. Sekoita taikina nuolijalla. Varo sekoittamasta taikinaa liikaa jolloin siitä tulee liian valuvaa.



Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota noin 20 pientä ympyrää kahdelle pellille (20 kpl per pelti). Anna makaronien seistä noin 1 h huoneenlämmössä ennen paistamista uunissa. Tämä on tärkeää, jotta niihin kehittyy kova kuori, joka ei halkea uunissa. Murskaa yksi iso piparkakku morttelissa ja ripottele yhden pellin makaronien päällle piparkakkumurskaa juuri ennen uuniin laittoa. Laita tunnin jälkeen yksi pelti kerrallaan uuniin, noin 150 asteeseen ja paista niitä 10-12 minuuttia. Ole tarkkana ajan kanssa etteivät makaronit tummu.





Anna makaronien jäähtyä otettuasi ne uunista. Irrota makaronit pellistä, jos ne ovat kypsiä, niiden pitäisi irrota suht helposti. Sekoita kulhossa 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja makusi mukaan makeutettua kastanjatahnaa. Laita yhden makaronin pohjalle (sellainen ilman piparkakkumurskaa) reilu nokare kastanja-tuorejuustotahnaa ja paina varovasti toinen makaroni (sellainen jossa on piparkakkumurskaa) päälle hampurilaistyyliin. Voilá! Säilytä valmiita makaroneja jääkaapissa tuorejuustotahnan johdosta.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti