perjantai 9. joulukuuta 2011

Sahramipuusteja

Vietin siis viime viikonlopun korvapuustien luvatussa maassa ja syötiinhän me siskoni kanssa aika monta semmoista kanelbullaa siellä. Siskoni vei minut lempikahvilaansa ja söin siellä ihan sikahyvän ihanan lämpimän pehmeän täydellisen kanelbulle-pullan. Mutta se olikin tuunattu, pullataikinassa oli nimittäin sahramia vaikka pulla oli muuten tavallinen korvapuusti voi-sokeri-kaneli-sisällön myötä. Tätähän minun piti heti kokeilla päästessäni kotiin (kiitos Glorian ruoka ja viini lehdelle hyvästä peruspullataikinareseptistä, huh pitkä sana...), mutta jätin omasta versiostani pois kanelin. Alunperin tämä oli moka, mutta koska pulla maistui niin hyvälle aion sanoa tästä eteenpäin, että näin sen vain kuuluu olla.

Ulkomailla käydessä on muuten mielestäni aina hauskinta käydä ihan tavallisessa ruokakaupassa ihmettelemässä sikäläisiä tuotteita. Kaupassa näkee "aitoa elämää", onhan se sen maan asukkaiden arkipäivää. Nappasin tältä matkalta kaupasta mukaan aitoa vaniljajauhetta, eli pienen lasipurkin täynnä aitoa ekologista vaniljaa jota voi tuosta noin vain sekoittaa vaikka kerman, kahvin tai taikinan sekaan.



Sahramipuustit:
Sulata kattilassa 100 g voita ja lisää 3 dl maitoa ja ½ g sahramia. Kun seos on kädenlämpöistä kaada se murennetun tuorehiivan (50 g) päälle ja sekoita niin, että hiiva liukee. Tässä kohdassa voin mainita, että käytin itse vain 25 g hiivaa ja annoin taikinan nousta puolet kauemmin (jotta ehdin käydä välissä tanssitunnilla...). Lisää 1,5 dl sokeria, ½ tl suolaa, 1 rkl jauhettua kardemummaa ja 1 kananmuna. Sekoita kunnolla ja lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan vaivaten taikinaa käsin voimakkaasti kunnes olet lisännyt noin 11-12 dl jauhoja. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa (jos käytit 50 g hiivaa se kestää noin 1 h, jos käytit 25 g hiivaa se kestää noin 2 h).





















Vaivaa ilmakuplat taikinasta jauhotetulla työpöydällä ja kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sekoita pienessä kulhossa huoneenlämpöistä voita, fariinisokeria ja vaniljajauhetta (tai vaniljasokeria tai vaniljaessanssia) pehmeäksi tahnaksi. Levitä voisokeri tasaisesti koko taikinalevyn päälle. Taita taikinalevy pystysuunnassa kaksinkertaiseksi. Leikkaa taikinasta suikaleita, käännä kierteelle ja tee solmu. Laita solmupullat pellille kohoamaan liinan alla 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun pullat ovat kohonneet, voitele kananmunalla ja laita uuniin. Tein yhdelle pellille jättipullia, jotka olivat uunissa 10 minuuttia ja toiselle pellille pienempiä pullia, jotka olivat uunissa 7 minuuttia.  Enjoy!










2 kommenttia:

  1. Kauniita pullia kertakaikkiaan.

    Itsekin kokeilin juuri sahramipullia ruotsalaisen ystäväni innoittamana. Hänen mukaansa joulu alkaa sahramipullista. Omassa reseptissäni sahramia oli melkein tuplasti sinun määrääsi nähden, ja se löi minusta vähään turhan paljon läpi. Taidan muokata reseptiä lähemmäs sinun reseptiäsi tuolta osin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tuo sahramin määrä on minusta aina haaste, sitä pitää olla juuri tarpeeksi. Itse mietin, että olisin voinut laittaa jopa vähän lisää sahramia näihin pulliin, mutta olen kanssasi samaa mieltä, että liikaa on liikaa. Yritetään löytää oikea määrä! :)

    VastaaPoista