torstai 12. huhtikuuta 2012

Asia on pihvi

Söin eilen hyvässä seurassa thaimaalaisessa ravintolassa ylikypsää possun niskaa, njami! Taidan kuitenkin tänään kertoa pääsiäisenä syödystä pihvistä, joka oli isäni käsialaa. "Pappas special", kuten hän itse sanoi vaikka onkin täysin suomenkielinen. Kyseessä on siis isän bravuuri, jossa pääosassa on muhkea pihvi ja lisukkeena herkkusalaatti. Pihvi tehdään tietyn metodin mukaan ja kokonaisuus seuraa isän suosimaa ravintosisältöä - reilusti proteiinia ja vähän hiilareita. Pihvin muhkeuden salaisuus on tietty metodi, jonka selitän tarkemmin alla olevassa ohjeessa. Isä kertoi, että hän on kuullut kahdesta eri metodista, tästä ja yhdestä toisesta, jota mm. käytetään eräässä ravintolassa. Omien kokeilujen perusteella alla oleva metodi toimii hänen mielestään kuitenkin paremmin. Ja voin kyllä itsekin kertoa, että olihan tuo pääsiäisenä syöty pihvi erittäin hyvänmakuinen ja mehevä.

Ensin:
Osta naudan sisäfilettä. Jos ostat ison lihakimpaleen, leikkaa se reilun kokoisiksi pihveiksi (yritä saada suht samankokoisia paloja) ja ota huoneenlämpöön reilusti ennen paistamista (siis vaikka 3-4 tuntia ennen). Mausta liha suolalla ja pippurilla heti kun otat pihvit huoneenlämpöön, tämä on yksi tärkeä seikka kyseisessä metodissa.




Kokit ovat kai iät ja ajat olleet eri mieltä siitä pitäisikö pihvi maustaa kauan ennen tai juuri ennen tai paiston aikana tai paiston jälkeen tai tai tai... Kertokaa mielellänne omia kokemuksia, mutta suosittelen myös kokeilemaan tätä tapaa! (ja jos tunnette isäni voitte arvata, että hänellä on yksityiskohtainen, tieteellinen ja tarkka selitys sille miksi liha suolataan jo tässä vaiheessa, ja kyllä se ihan fiksulta kuulosti pääsiäisenä, mutta en enää tässä vaiheessa osaa selittää asiaa yhtä hienosti... sorry dad!)

Kun pihvit ovat olleet huoneenlämmössä reilun ajan, paista nopeasti kuumalla pannulla hyvä väri pintaan ja siirrä 160 asteiseen uuniin. Laita yhteen pihviin lämpömittari (pihvin paksuimpaan kohtaan) ja ota lihat uunista kun mittari näyttää 56 astetta.










Sitten:
Kun pihvit ovat uunissa, tai jo ennen sitä, tee kastike: paista sipulisilppua, pekonikuutioita ja kantarellejä pannulla. Lisää kermaa ja pippuria, suolaakin jos haluat. Anna kerman porista vielä niin, että saat mukavan paksun kastikkeen.

Ja vielä:
Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla. Ole tarkkana etteivät pala! Tee salaatti, eli laita lautaselle romainesalaattia, avocadoviipaleita ja parmesaanisiivuja. Ripottele sinne tänne balsamicoa ja pinjansiemeniä. Laita salaatin viereen pihvi ja kermakastiketta.

Ja tottakai:
Nauti hyvässä seurassa punkun kanssa.







2 kommenttia:

  1. Muumipapan kommentteja... En karppaa, vaan moderoin hiilareita. Tällä aterialla hiilareita oli alku- ja jälkiruoassa, joten pääruoka ei kaivannut. Tämä versio sopii ketoosilla, mutta muuten lisukkeeksi voi laittaa vaikka sopivia perunoita.

    Kuvan mittasuhteet hämäävät. Lautanen on iso (30cm) ja pihvi etualalla kuin kalakuvissa. Oikeasti salaattia oli ihan sopivasti.

    Metodista... Etukäteen suolaaminen toimii kuten lohen graavaus: se imee vettä lihasta ja sulaa pintaan. Vastapuolen teoria väittää, että suola imiessään vettä kuivattaa lihan. Tämä teoria taas pyrkii siihen, että suola lopulta imeytyisi sisään. Empiirinen havainto on, että lihasta tulee mehevä ja sopivan suolainen. Pintasuolaa voi aina lisätä maun mukaan.
    PS. Tämä on hyvä metodi sisäfileelle. Rasvaisemmissa versioissa voi kokeilla vaikka esikypsennystä sisärasvan sulattamiseksi: pihvit jäykkään muovipussiin 30 min. ennen paistamista ja pussi tiskialtaaseen kuumaan hanaveteen (n. 50-60 astetta). Vesi vaihdetaan 2-3 kertaa.

    VastaaPoista
  2. Muumipappa, en väittänytkään, että karppaisit!! Sanoin vain, että "vähemmän hiilareita"! :) Hyvä kun selvensit metodiasiaa. :)

    VastaaPoista