sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Chili-tonnikalapiirakka

Mikä mahtava sunnuntai! Heräsin ilman herätyskelloa ja ilman päänsärkyä, vaikka eilisissä siskon juhlissa juotiinkin jonkin verran skumppaa. Aamiaisen jälkeen kävelin aurinkoisen Hangon läpi Alan'siin juomaan kahvia Miss Oslon kanssa, ulkona, auringon lämmössä ja tuulen suojassa. Kahvin jälkeen suuntasin junalla kohti maamme pääkaupunkia ja sain rauhassa lukea uutta dekkaria pari rentouttavaa tuntia. Helsingissä lokkien huudot muistuttivat kesän läheisyydestä ja katusoittajat säestivät kävelymatkaa kotiin. Ihanaa!

Sunnuntaina valitsen yleensä kolmesta eri ruokatyypistä: joko helppoa lohturuokaa (lue: fajitaksia), jotain ylellistä sunnuntairuokaa tai jämäruokaa viikon ruoan rippeistä. Jämistä puheen ollen, yritän kovasti olla heittämättä pois ruokaa ja siksi olinkin tyytyväinen viime viikkoiseen chili-tonnikalapiirakkaan, joka syntyi vain ja ainoastaan kaapin jämistä.

Idea lähti siitä kun työpaikan ruokahuoneessa eräs kollega kertoi hänen viime aikaisesta leipomisvimmastaan. Hän kertoi mm. tehneensä tulisen tonnikalapiirakan. Matkalla kotiin muistin, että keittiökaapistani löytyy chiliä ja tonnikalaa ja päätin tehdä omanlaisen tulisen tonnikalapiirakan.





Ensin.. Piirakkapohja

Tämä ei ole viiden tähden ravintolan piirakkapohja, mutta toimiva kiireisenä arkipäivänä. Laita monitoimikoneeseen 2-3 dl jauhoja (sekoitin vehnäjauhojen sekaan noin 1/3 ruisjauhoja), ripaus suolaa ja noin 100 g voita kuutioituna. Anna koneen sekoittaa voi ja jauho muruseokseksi ja lisää pari ruokalusikallista vettä lopuksi ja anna koneen nopeasti sekoittaa ainekset. Kaada jauhosekoitus jauhotetulle alustalle ja painele taikina nopeasti palloksi. Jos taikina tuntuu liian kostealta, lisää jauhoja. Pyöräytä kelmua ympärille ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset.




Sitten... Piirakan täyte

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pilko vihanneksia kuutioksi, voit käyttää melkein mitä vihanneksia vaan. Jos sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä, paahda vihanneksia vähän aikaa uunissa tai paista niitä hetki paistinpannulla. Jos et ehdi, ei hätää, en minäkään ehtinyt, ja piirakka maistui hyvältä kuitenkin. Itse käytin tässä piirakassa munakoisoa, kesäkurpitsaa, purjoa ja punaista chiliä. Leikkasin munakoison ja kesäkurpitsan ensin viipaleiksi, ladoin viipaleet vierekkäin leikkuulaudalle ja ripottelin suolaa pinnalle. Annoin viipaleiden seistä hetken niin että suola nostaa vihanneksista turhan veden pintaan. Pilkoin sillä aikaa purjon suikaleiksi ja otin chilistä siemenet pois ennen kuin suikaloin senkin. Pyyhin talouspaperilla pintaan nuosseen veden munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleista ja kuutioin ne.














Lopuksi... Aineksista piirakka

Ota taikinapallo jääkaapista ja kauli se kahden elmukelmupalan välissä ohueksi pohjaksi ja nosta varovasti piirakkavuoan pohjalle (...niin siis, ilman sitä elmukelmua...). Lisää vuokaan kuutioidut ja suikaloidut vihannekset ja tonnikalaa, yksi purkki. Raasta juuston rippeet. Sekoita kulhossa pari dl maitoa ja 2 kananmunaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada munamaito piirakan täytteen päälle. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste ja laita uuniin, noin 20-30 minuuttia riippuen täytteen määrästä.

Muista antaa piirakan seistä hetki ennen kuin syöt sen, sehän on hyvän piirakan salaisuus.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti