tiistai 17. huhtikuuta 2012

Kurpitsasta väriä elämään

Joooo tiedän, ruokamaailmassa pitäisi tällä hetkellä vain puhua parsasta. Mutta aion kuitenkin kirjoittaa teille kurpitsasta, tarkemmin butternut squashista tai suomeksi, myskikurpitsasta. Ensinäkin siksi, että kaipasin tässä vähän aikaa sitten väriä ruokaelämääni (valkoinen parsa ja hollandaise eivät täyttäneet tätä kriteeriä vaikka ovat hyviä muuten) ja kun näin kaupassa tuon mahtavan muotoisen butternut squashin (sori, mun on vaikea kutsua sitä myskikurpitsaksi, ihmeen mystinen nimi...) tiesin löytäneen oikean väripilkun. Toiseksi, tiesin taas kerran oppineeni jotain aina hauskasta tv-sarjasta Frendit, koskan kiitos frendien, tunnistin butternut squashin nimeltä ja uskalsin ostaa sen. Muistatteko?
Joey: Hey, I wasn't the only one who looked like an idiot. All right? Remember when Ross tried to say, "Butternut squash?" And it came out, "Squatternut buash?" (jaksossa The One with the Thanksgiving Flashbacks).

Resepti on muunnelma siskoni synttärilahjaksi saamasta Lotta Lundgrenin keittokirjasta Om jag var din hemmafru. Osta fetajuustoa, butternut squashia, pekonia, hunajaa ja jotain siemeniä ja voilá, sulla on värikäs ja hyvänmakuinen illallinen.



Leikkaa myskikurpitsan molemmat "päädyt", kuori kurpitsa (jotkut sanovat, että kuoren voi syödä, toiset sanovat ettei se maistu hyvälle, itse kuorta kokeilleena sanoisin, että suosittelen kuorimista). Puolita kurpitsa ja ota lusikan avulla siemenet ja säikeet pois. Leikkaa vielä molemmat puolikkaat kahteen osaan niin, että sinulla on 4 pitkää lohkoa. Laita lohkot kevyesti öljyttyyn isoon uunivuokaan (tai pellille). Ripottele jokaisen lohkon päälle fetajuustoa (minulla oli kotona vuohenjuustoa jota käytin kokeillessani tätä reseptiä, maku oli hyvä mutta vuohenjuusto suli melkein kokonaan uunissa, fetajuusto pysyy paremmin kasassa) ja valuta vähän hunajaa päälle.
Laita uuniin, 175 astetta ja anna paahtua noin 40 minuuttia.





Paista sillä aikaa pekonikuutioita rapeiksi. Lisää lopussa sekaan halutessasi kuivattua salviaa. Jos haluat hifistellä ja saada vielä lisää syvyyttä makuihin, paahda esim. pinjansiemeniä kuivalla pannulla, muuten voit käyttää siemeniä paahtamattakin.

Kun kurpitsa on valmis, nosta jokaisen juustoisen lohkon päälle paistettua pekonia ja siemeniä. Kuvassa näkyy tämän lisäksi vähän paistettua keltaista paprikaa (muistattehan värin kaipuuni).














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti