sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Fenkoli-chilileipä

Ilouutisia kaikille! Tämän jutun luettuanne tulette nauttimaan uunituoreesta leivästä vaikka joka viikonloppu ilman melkein minkäänlaista vaivaa. Ainoa mitä tarvitsette on yö, jonka aikana leipätaikina kohoaa hitaasti.

Saan usein isot kicksit hyvästä leipäreseptistä, ja olen tainnut täällä blogissanikin jo aiemmin hehkuttanut hyviä leipäreseptejä, esim. näin ja näin. Mutta ihan oikeasti. Nyt olen löytänyt sen kaikista parhaimman. Maailmani on mullistunut. Löysin reseptin ruotsalaisesta Matmagasinet-lehdestä. Kiitos opiskelukavereille, jotka tilasivat tämän lehden minulle synttärilahjaksi!




Fenkoli-chilileipä

Sekoita 6 grammaa tuorehivaa (noin herneen kokoinen pala) 1 dl kylmää maitoa ja 2 dl kylmää vettä. Lisää 1,5 tl suolaa, 1 tl kuivattuja chilihiutaleita, 1-1,5 tl fenkolinsiemeniä ja 7,5 dl erikoisvehnäjauhoja. Suosittelen laittamaan ensin vähän vähemmän jauhoja, esim. 6,5 dl ja lisämään jauhoja tarpeen mukaan. Sekoita nopeasti kaikki ainekset taikinapalloksi, älä vaivaa. Peitä kulho kunnolla elmukelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä 10 tuntia, eli esim. yön yli. Aamulla, laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinaa varovasti jauhoissa. Taaskaan ei tarvitse vaivata. Jaa taikina kahteen osaan, venytä palat pitkiksi suikaleiksi ja kiedo pötköt toistensa ympäri. Laita kaunis bagettileipä pellille ja peitä liinalla (tämä tapa on alkuperäisreseptistä, minun kuvissani näkyy oma kokeiluni kun tein taikinasta kaksi suoraa tavallista leipää. Toimi sekin, muttä vähensin paistoaikaa noin 15-20 minuuttiin). 
Anna leivän kohota kunnes uuni on valmis. Laita leipä kuumaan uuniin ja ruiskuta uuniin vettä. Anna paistua kuumassa 5 minuuttia, alenna sitten lämpöä 200 asteeseen ja anna paistua vielä 20-25 minuuttia. Ota uunista kauniin ruskea, kovakuorinen kuohkea leipä ja malta vielä hetki ennen syömistä kun annat leivän jäähtyä edes vähän. Se on vaikeaa, tiedän...











2 kommenttia:

  1. Ompa vain mahtvan näköisiä leipiä. Minuakin on pienoinen leipäkärpänen purrut joten tätä kokeilen ehdottomasti.

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä! Tämän reseptin löydettyäni en ole muuta leipää leiponut.. Olisi hauska kuulla mitä tykkäät sitten kun olet kokeillut. :) Mukavia leipomishetkiä!

    VastaaPoista