lauantai 7. joulukuuta 2013

Pikkelöityjä vihanneksia


Jos seuraa yhtä pakonomaisesti kuin minä kokkailukilpailuja telkkista, ei voi olla huomaamatta pikkelöinnin suosittua statusta. Niin moneen ruokalajiin kilpailijat lisäävät loppuun "and then some pickled...". Kun kävin torstaina Lidlissä, avautui edessäni todella kattava ja tuoreen näköinen vihannesvalikoima ja television vaikutuksen alaisena päätin pikkelöidä vihanneksia 1-2-3 metodin avulla.

1-2-3-metodi on nopea ja helppo tapa pikkelöidä vihanneksia. Netistä löytää monia erilaisia variaatioita, mutta yhteistä kaikilla resepteillä on sokerin, veden ja etikan suhde, joka on helppo muistaa: 3 osaa vettä, 2 osaa sokeria ja 1 osa väkiviinaetikkaa (10 %). Suuri variaatio alkaa sen jälkeen: jotkut ohjeistaa antaamaan pikkelöintiliemen jäähtyä ennen kuin se kaadetaan vihannesten päälle, jotkut ohjeistaa kaataamaan sen kuumana vihannesten päälle. Yhdessä ohjeessa liemi keitettiin etukäteen, annettiin maustua yön yli kylmässä ja kiehautettiin uudestaan seuraavana päivänä. Osa sanoo vihannesten tarvitsevan vain pari tuntia liemessä ennen tarjoilua, toiset ohjeistavat odottamaan 6 tuntia, kolmas ohje vaatii odottamaan pari päivää ennen syömistä. Ja maustaminen on yhtä vaihtelevaa: suolaa laitetaan aina, loppu on mielikuvituksesta kiinni. Laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä, fenkolinsiemeniä, pippureita, korianterinsiemeniä... Mutta hei, kokeilemallahan se paras versio selviää! Tärkeä on kuitenkin muistaa ettei tämä ole pitkäaikainen säilyke, vaan pitää vihannekset maukkaina noin viikon verran jääkaapissa. 

Tässä tulee nyt kuitenkin minun versio:
pikkelöityjä vihanneksia 1-2-3-metodilla (kaksi 0,5 l lasipurkillista)

Laita kattilaan 6 dl vettä, 4 dl sokeria ja 2 dl väkiviinaetikkaa (10%). Kuumenna kiehvaksi ja ota pois liedeltä kun sokeri on liuennut kokonaan. Anna liemen jäähtyä ja valmistele sillä aikaa vihannekset.

Fenkoli: Ota yksi fenkoli, leikkaa puoliksi, poista kova kanta ja säästä kauniit vihreät "tupsut". Poista mahdollisesti uloimmat lehdet jos ne näyttävät ruskeilta ja nahistuneilta. Leikkaa valkoisista pullukanpuolikkaista mahdollisimman ohuita siivuja.



Porkkana: kuori 1 iso porkkana ja leikkaa vinottain ohuita "kolikkoja".



Varsiselleri: irrota 2 varsisellerin vartta, huuhtele ja leikkaa molemmista päistä pieni osa pois. Leikkaa vinottain ohuita siivuja.



Punainen chili: käytä toivomasi tulisuusasteen mukaan. Itse poistin siemenet ja leikkasin puolet chilistä ohuiksi siivuiksi.



Laita kahteen 0,5 l lasipurkkiin kerroksittain vihanneksia ja chiliä, vähän suolaa (yhteen purkkiin tulee noin 1/4-1/2 tl suolaa), sinapinsiemeniä ja korianterinsiemeniä. Lisää myös fenkolin vihreitä "tupsuja". Kun purkki on melkein täynnä, kaada jäähtynyt liemi päälle ja laita lasipurkki jääkaappiin. Anna purkin seistä jääkaapissa vähintään 1 vuorokausi.



Itse tykkään pikkelöidyistä vihanneksista erityisesti täytetyn leivän täytteenä. Oi mitä ihanuutta esim. salamin tai ylikypsän lihan (vaikka pulled pork..) kanssa uunituoreen ciabattan välissä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti