tiistai 24. kesäkuuta 2014

Helppo makkarapasta



Päivän resepti on yksi ehdottomista luottoresepteistäni. Näin Jamie Oliverin tekevän sitä kerran "30 minute meals"-ohjelmassa, ja adoptoin helposti muunneltavan idean heti. Ainoa asia mikä juuri nyt ärsyttää on, että "helppo makkarapasta" ei kuulosta erityisen houkuttelevalta, eihän? Mutta kokeilkaahan joku arki-ilta. Nopeaa ja maittavaa pastaa on luvassa, sopii varsinkin näin jäisenä kesänä sielunlämmittäjäksi.


Ruoan idea on, että saadaan lyhyessä ajassa syvän maun omistava "bolognese"-kastike. Saadakseen nopeasti paljon makua, käytetään jauhelihan sijaan mausteista raakamakkaraa. Toinen salainen ase tässä ruoassa on monitoimikone, jonka avulla niin vihannekset kuin makkarat taittuvat sopivan pieneksi hakkelukseksi, joka lyhentää kypsennysaikaa. Tein tätä ruokaa kyllä kerran ilman monitoimikonettakin, koska tykkään ruoka-ainesten silppuamisesta. Sehän voi olla hyvin terapeuttista. Mutta silloin tarvitset ehdottomasti enemmän kuin 30 minuuttia aikaa... 

Helppo makkarapasta
kahdelle nälkäiselle tai kolmelle perussyöjälle

Laita pastan vesi kiehumaan isoon kattilaan. Keitä täysjyvämakaronia kun vesi kiehuu, muista lisätä veteen suolaa. Kun valutat pastan, muista ottaa noin 1 dl keitinvettä talteen.

Laita iso paistinpannu lämpenemään ja ota esille monitoimikone. Ota jääkaapista kaikki vihannekset, jotka haluat upottaa kastikkeeseen. Luottokasvikssekoitus tähän pastaan on: 2 lehtisellerivartta, puolikas sipuli, ½ vihreä chili, 6 herkkusientä, 1 porkkana (eri versioissa olen käyttänyt myös kesäkurpitsaa ja paprikaa, mutta lehtiselleri on mielestäni ainoa "pakollinen"). 

Silppua kasvikset monitoimikoneessa, mahdollisesti erissä jos kasvikset ovat hyvin erilaisia koostumukseltaan. Meillä meni eilen ensin sipulit, selleri ja porkkana. Seuraavaksi sienet ja chili. Konetta ei tarvitse kasviserien välissä pestä. 

sientä ja chiliä
sipulia, lehtiselleriä ja porkkanaa

Paista hellästi sipuli-selleri-porkkanahakkelusta rypsiöljyssä samalla kun silppuat herkkusienet. Lisää sitten sienet pannuun ja jatka paistamista. Silppua lopuksi 100-150 g mausteista raakamakkaraa, esim. chorizoa tai bratwurstia, meillä käytettiin eilen chorizoa

chorizoa

Lisää makkarahakkeluskin pannuun ja paista makkara kypsäksi. Koska olet silpunnut kaiken niin pieneksi, ei paistamisessa kestä kauaa. Kun makkara on kypsää, noin 5-10 minuutin paiston jälkeen, lisää mausteita: 3 rkl tomaattipyrettä, 2-3 rkl balsamiviinietikkaa ja ripaus sokeria. Suolaa ei chilin ja mausteisen makkaran takia mielestäni tarvitse lisätä. Paista pari minuuttia vielä. Lisää ½-1 dl pastan keitinvettä, niin saat makkarapaistoksesta kastikemaisemman. Lisää pannulle valutettu pasta ja sekoita hyvin keskenään. Tarjoa esim. tuoreella mintulla koristeltuna.



ennen mausteita
mausteiden ja keitinveden jälkeen












Ready to enjoy!

2 kommenttia: