maanantai 6. elokuuta 2012

Leipää, leipää, leipää!

Kesän paras ruokaan liittyvä tapahtuma oli mahtavan leipäreseptin löytyminen! Ja se on ollut edessäni koko ajan, Jamie Oliverin Alaston kokki-kirjassa, en ole vain tajunnut sitä aikaisemmin.

Olen jo kauan leiponut omat leivät ja sämpylät, ja sämpylät ovatkin jo kauan aikaa onnistuneet ihan hyvin, mutta leipiin en ole ollut yhtä tyytyväinen. Ovat ne ihan hyviltä maistuneet mutta näyttäneet vähän miltä sattuu. Kiitos Jamie Oliverin leipäni nyt myös näyttävät siltä miltä haluaisin niiden näyttävän. Luulen, että pari tiettyä "niksiä" johtivat siihen, näistä myöhemmin lisää.

Leipätaikinan perusohje menee näin:

Lämmitä 6,25 dl vettä kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen 30 g tuorehiivaa ja 2 rkl hunajaa. Sekoita toisessa isossa (isossa) kulhossa 8,5 dl erikoisvehnäjauhoja ja 7 dl hiivaleipäjauhoja (voit korvata korkeintaan kolmasosan jauhoista muilla, esim. ruis- tai grahamjauhoilla) ja 2 rkl suolaa. Tee isossa kulhossa jauhojen keskelle iso kuoppa. Kaada kuoppaan pieni osa (noin 1/4) hiivanestettä ja sekoittele varovasti kuopan seiniltä jauhoja nesteen sekaan. Kaada sitten vähän lisää hiivanestettä kuoppaan ja sekoita taas lisää jauhoja reunoilta nesteen sekaan. Jatka näin kunnes olet sekoittanut jauhot ja nesteen kokonaan sekaisin ja vaivannut hetken kulhossa. Tämän jälkeen voit kaataa koko taikinan jauhotetulle alustalle ja vaivata taikinaa käsin reilut 5 minuuttia. Painele, vedä ja kääntele taikinaa voimakkaasti ja lisää aina ripaus jauhoja silloin tällöin ettei taikina tartu liikaa käsiin ja pöytään. Laita vaivattu taikinapallo kulhoon, ripottele päälle jauhoja, tee veitsellä viilto taikinan pintaan, peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi (noin 45-60 minuuttia) vedottomassa paikassa.






































Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kaavi taikina kulhosta jauhotetulle alustalle. Jauhota kädet ja paina taikinaa nyrkeillä littanaksi levyksi. Kaada taikinalevyn päälle 3 rkl oliiviöljyä, taita levyn sivut päällekäin ja paina taikina uudestaan nyrkillä litteäksi. Kaada taas 3 rkl oliiviöljyä taikinan päälle (tässä vaiheessa voit lisätä myös esim. tuoreita yrttejä mausteeksi) ja taita sivut uudestaan päällekäin. Vaivaa, kääntele, taittele taikinaa taas niin, että oliiviöljy sekoittuu taikinaan muttei kuitenkaan tarvitse vaivata yhtä voimakkaasti ja kauan kuin alkuvaiheessa. Jauhoja voi lisätä ripauksittain jos taikina jää kiinni alustaan. Jos käännät taikinan ylösalaisin (taita kaikki "päädyt" taikinan alle, saat kauniin tasaisen taikinalimpun). Jaa taikina niin moneen osaan kuin haluat (esim. 3 isoa leipää tai 6 pienempää leipää, joista osan voin pakastaa paistamisen jälkeen myöhempää käyttöä varten). Tee leivistä haluamasi muotoiset ja laita leivät pellille (tarvitset 2 peltiä), tee taas veitsellä leipien pintaan viillot ja peitä liinalla, kohota vielä noin 30 minuuttia sillä välin kun laitat uunin lämpiämään suht kuumaksi, noin 235 astetta. Paista leivät.

Kun leivoin 6 pienempää leipää paistoin niitä noin 15 minuuttia, kun tein 3 patonginmuotoista pitkulaista leipää ne viihtyivät uunissa noin 12 minuuttia ja isommat leipälimput kestävät noin 20 minuuttia.























Niksinurkka:
Nr 1: Hiivanesteen kaataminen pienissä erissä jauhojen sekaan. Herra Oliverin mukaan hiiva imeytyy näin hitaasti jauhojen sekaan, ja se on kuulemma hyvä asia.
Nr 2: Kun teet veitsellä viillon taikinaan ennen kuin laitat sen kohoamaan kuulemma taikina rauhoittuu ja kohoaa entistä tehokkaammin.
Nr 3: Öljyn vaivaaminen taikinaan vasta ensimmäisen kohottamisen jälkeen... en osaa yhtään selittää miksi tämä olisi hyvä juttu, mutta kaikissa muissa leipäresepteissäni se sekoitetaan jo ensimmäisessä vaiheessa taikinaan ja niistä leivistä ei ole tullut yhtä kauniita kuin näistä. :)











 Lopuksi on mainittava vielä se, että yhden kerran leipoessani unohdin vaivata sekaan öljyn. Pelkäsin, että leivästä tulee kuiva korppu. Mutta päätinkin leivän tullessa ulos uunista sutaista pintaan oliiviöljyä (kuten kai tehdään myös leipoessa foccaciaa). Ja hyväähän siitä tuli, eikä yhtään kuivaa! Kun öljyn sivelee pintaan heti leipien tullessa uunista, se imeytyy kuoren läpi eikä pinnasta tule mitenkään erityisen öljyinen. Mokasta tulikin hyvä idea jonka aion jossain vaiheessa tehdä uudestaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti