Innoistuin MasterChef Australiaa katsottuani kokeilemaan gözleme-leipää. Ihmeellistä nimeä (eihän se varmaan ole niin ihmeellinen jos osaa turkkia..) kantava suolainen leivonnainen, joka on pannulla paistettu ja täytetty ohutleipä. Yritin selvittää mistä gözleme nimi tulee, ja wikipedian mukaan nimi tulee turkin sanasta "göz", joka tarkoittaa "lokeroa", viitaten leivän täytettyyn ominaisuuteen.
Työvaiheet tässä ruokalajissa eivät olleet vaikeita, mutta vaativat jonkin verran kärsivällisyyttä. Leivät ovat myös parhaimmillaan lämpiminä ja juuri paistettuna, joten leipiä ei kannata tehdä pitkään etukäteen.
Gözleme leivät
piinaati-feta- tai porsaanlihatäytteellä
piinaati-feta- tai porsaanlihatäytteellä
Tee taikina: sekoita kulhossa 300 ml 42-asteista vettä (vähän yli kädenlämpöinen vesi), 8 g kuivahiivaa, ripaus suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita, laita päälle liina ja laita lämpimään paikkaan viideksi minuutiksi tai kunnes pinnalle ilmestyy kuplia.
Sekoita isossa kulhossa 7,2 dl erikoisvehnäjauhoja, 0,6 dl öljyä ja hiivaliuos. Sekoita nopeasti pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa käsin 5 minuuttia kunnes se on kaunis ja tasainen taikinapallo. Lisää aina maltillisesti jauhoja jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin. Leikkaa taikina neljään osaan, laita öljytylle tarjottimelle tai lautaselle, peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 20 minuuttia.
Tee täytteet.
Pinaatti-fetatäyte: leikkaa babypinaattia pienemmiksi paloiksi ja murustele fetaa kulhoon, rouhi valmiiksi pinaatin päälle mustapippuria. Laita sivuun odottamaan.
Porsaanlihatäyte: Paista pannulla 200 g porsaanjauhelihaa (tai laita 2 porsaan ulkofilepihviä monitoimikoneeseen), lisää paistettuun lihaan 1 raastettu valkosipulinkynsi, 3 rkl mango chutneyä, suolaa, 1 tl juustokuminaa ja 1 tl chilihiutaleita. Sekoita ja ota pois lämmöltä.
Laita ritiläpannu tai tavallinen valuurautapannu kuumenemaa. Ota yksi taikinapallo ja kaulitse se kevyein ottein hyvin jauhotetulla alustalla isoksi ja ohueksi suorakaiteeksi. Jos käytät liikaa voimaa kaulimiseen, taikina jää helpommin kiinni alustaan. Taikina on niin pehmeä, että kevyempikin kaulitseminen toimii. Laita jompaa kumpaa täytettä taikinalevyn puolikkaalle, jätä jokunen sentti vapaaksi sivuilta. Käännä tyhjä puolikas täytteen päälle ja paina kevyesti, ettei väliin jää ilmaa. Taita sivut kiinni, painele varovasti.
Ennen kuin syöt, purista vähän sitruunaa leipäpalasen päälle. Makes all the difference! Alkuperäisreseptissä sanottiin, että sitruunaa EI voi ohittaa, ja maistamisen jälkeen olen samaa mieltä!
Voi että, tulee ihan mieleen oma Turkin reissu. Siellä näki usein, kun turkkilaisnaiset paistoi gözlemejä pihalla tulisijalla. Jonkun kerran söinkin. Tykkäsin!
VastaaPoista-Teija
Voi että, toivottavasti pääsen joku päivä maistamaan ihka aitoja gözlemejä Turkissa! :)
VastaaPoistaHassu yhdistelmä tuo turkkilainen leipä ja possunliha. (:
VastaaPoista