tiistai 18. lokakuuta 2011

Syksyistä punakaalia



Ulkona on kunnon syysviima. Tuulee kovaa muttei sada, eikä ole erityisen kylmä jos muisti laittaa aamulla hanskat (muistin!). Kampaukset menevät uusiksi ja jotkut puut kaljuuntuvat etuajassa. Tässä säässä kävellessä minun alkoi tehdä mieli lämmintä punakaalia ja villasukkia. Tosin, ajattelin syödä vain yhtä näistä...







Lapsena kaali kuului kategoriaan yäk mutta näin vähän vanhempana ja viisaampana jopa himoitsen sitä välillä. Punakaali on sitä paitsi niin kaunis. Katsokaa nyt tuota väriä!

Koska kaalista piti saada syksyinen, maustoin sen tänään omenasoseella, kanelilla ja juustokuminalla. Laitoimme kaali-ihanuuden Herra J:n kanssa sämpylöiden väliin, bratwurstin ja itsetehdyn piparjuurimajoneesin kanssa. Maistui hyvälle ja tuntui jotenkin sopivan tähän hämärään syysiltaan.


Punakaalihöystö

Laita lämpimään kasariin pari reilua nokaretta voita ja heitä perään ohuesti suikaloitua punakaalia (puolikas punakaalikerä, kova kanta ja uloin lehti poistettuna). Anna paistua noin 5 minuuttia, sekoita välillä. Lisää 0,5-1 dl balsamicoa ja pari lusikallista hunajaa. Sekoita ja anna muhia 10 minuuttia, voit taas sekoitella välillä. Lisää sitten vielä merisuolaa, (noin 0,5 tl) kanelia, (noin 1 tl) juustokuminaa ja reilut 4 ruokalusikallista omenasosetta (minulla oli jääkaapissa mummon tekemää omenasosetta jossa ei ole niin paljon sokeria). Sekoita kunnolla ja anna muhia 20 minuuttia. Höystö kestää iisisti pitempääkin muhimista joten maistele ja päätä miten pehmeää/rapeaa kaalia haluat syödä. Taisin laittaa lopuksi sekaan vielä vähän mustapippuria, couldn't help myself... Lisäsin myös jossain vaiheessa lorauksen vettä kun seos näytti mielestäni liian kuivalta.

Jos haluat tehdä ihan kunnolla pitkään muhinutta kaalihöystöä, katso esim. tämä resepti.

Piparjuurimajoneesi

Laita kulhoon 1 keltuainen, ripaus suolaa, 1 rkl omenaviinietikkaa ja aluksi pari ruokalusikallista raastettua piparjuurta. Sekoita kunnolla. Lisää tipoittain rypsiöljyä ja vatkaa koko ajan voimakkaasti. Kaada sitten öljyä ohuena nauhana samalla vatkaten. Lopeta öljyn lisääminen kun olet saanut kiiltävän, paksun majoneesin (öljyä menee about 1 dl per keltuainen). Maista ja mausta maun mukaan piparjuurella ja suolalla.




Sämpyläresepti löytyy esim. täältä.

Bratwurstit ostin kaupasta, oman makkaran teko on vielä edessä... Maybe someday!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti