perjantai 14. lokakuuta 2011

Chocolate, my very best friend...

Perjantain menu: vietnamilaisia possupalleroita ja suklaamoussea.
Ei ehkä tavanomaisin yhdistelmä... Mutta jos vietnamilaiset possupallerot kiinnostavat, käyhän katsomassa tätä blogia. Se on Kirjatoukan todella ihana ja hieno blogi. Jos tykkäät kauniista, tykkäät tästä. Jos minulla on huono päivä, käyn katsomassa mitä Kirjatoukka on ajatellut tänään ja se saa minut aina paremmalle mielelle. Ja kun satun vielä tuntemaan Kirjatoukan, voin taata, että hän on itse jopa vielä ihanempi kuin hänen bloginsa...

Suklaamousse-idea taas lähti tästä: kävin keskiviikkona Valrhonan suklaa-tastingissä ja oon vieläkin ihan liekeissä! Se oli tosi hauska kokemus. Vaikka olen suklaasyöppö se ylitti odotukseni! Tilaisuuden järjesti Maku-lehti, ja 20 ensimmäistä ilmoittautunutta kestotilaajaa pääsi kekkereihin mukaan. Minä nopeana toimijana olin yksi niistä!


Tastinkiä johti Jarmo Laitinen Valrhona Shopista. Hän kertoi ensin miten suklaata ylipäänsä tehdään (ei muuten mikään läpihuuto juttu) ja sen jälkeen maistoimme hänen johdollaan erilaisia Valrhonan suklaita, mm. vuosikertasuklaita. Tiesittekö että sellaisia on myös suklaan maailmassa? (en minäkään tiennyt..) Suklaat olivat yllättävän erimakuisia ja niistä oli hauska keskustella lähimpien pöytäkavereiden kanssa. Kuten viinin maistelutilaisuuksissakin en tosiaan aina löytänyt niitä yrttejä, parfyymejä, hunajoita, kirsikoita ja märkiä pahveja (!!!), jotka Jarmo sieltä selvästi erotti, mutta oli niitä voitonriemuisiakin hetkiä kun tunsin selvästi juuri sen aprikoosin maun, josta hän puhui. Ja perusasiat: kuiva, kitkerä, pehmeä, silkkinen... maistuivat selvästi, myös pöytäkavereiden mielestä. Lopuksi suklaamestarimme opetti meille vielä oikeaoppisen ja helpon suklaamoussen teon, jota saimme tietysti myös maistaa. Suklaa-overdose oli lähellä mutta  mousse oli rajojen testaamisen arvoinen. Toki haluan jakaa reseptin ja kultaiset vinkit myös Teidän kanssa! Here goes:

115 g maitoa (kuumena kiehuvaksi, annan hetken jäähtyä)
140 g suklaata (64 %, sulata vesihauteessa)
230 g kermaa (löysästi vaahdotettu)

Ensin tehdään emulsio (aivan kuten kotitekoisessa majoneesissa): sulatetun suklaan joukkoon kaadetaan puolet lämpimästä maidosta ja sekoitetaan voimakkaasti. Sitten jatketaan sekoittamista ja kaadetaan vähän maitoa kerrallaan. Ainakin ruokanörtin mielestä oli siistiä nähdä miten suklaamassa muuttui maidon ja sekoituksen avulla. Kun kaikki maito on sekoitettu joukkoon jäljelle jää silkkisen kaunis suklaakastike.

suklaa
suklaa-maitoemulsio

Lisää vähän kermaa suklaakastikkeeseen ja sitten suklaa-kermakastike sekoitetaan lopun kerman joukkoon. Seos kaadetaan annoskulhoihin, elmukelmut päälle ja laitetaan sitten 15 minuutiksi pakkaseen. Jos syöt moussen samana päivänä (tottakai!!), ota kulhot vielä jääkaappiin vähäksi aikaa. Jos teet moussen juhliin, voit tehdä sen etukäteen, jättää pakkaseen vaikka viikoksi ja ottaa päivää ennen juhlia jääkaappiin. Genious!










Olettehan sitten huomanneet miten kaikki suklaaseen liittyvät uutiset kertovat sen terveydellisestä. Kannattaa siis syödä!

2 kommenttia:

  1. Mums, det ser gott ut! Och spännande med chokladprovning!

    VastaaPoista
  2. Det var faktiskt roligt på chokladprovningen när man hade ett proffs som guidade oss igenom chokladerna. Och jag rekommenderar denna mousse varmt! Den blir jättefluffig och lätt när man följer chokladmästarens råd.

    VastaaPoista