lauantai 29. lokakuuta 2011

Punajuurta... muffinsseihin!


Ystäväni Miss Oslo leipoi pari vuotta sitten erittäin hyvän kakun, johon liittyi arvausleikki: "mitä juuresta on käytetty kakussa?". Arvailimme ystävieni kanssa varmaan puolituntia käyden läpi kaikki keksimämme juurekset. Lopulta kokki joutui kertomaan itse, että kakussa oli lanttua! Apua, siis lanttu, joka EI kuulu suosikkeihin. Mutta siinä kakussa se toimi, varmaan erityisesti sen takia ettei kakku itse asiassa maistunut lantulta. Sen sijaan lanttu kosteutti taikinaa niin, että kakku oli mehukas ja maukas. Siitä inspiroituneena tein viime vuonna suklaa-punajuurikakun ja annoin vieraiden taas arvailla mikä juures kakussa piilee. Vieraat eivät sitä silloin keksineet koska suklaa värjäsi kakun niin tummaksi, ettei punajuurta voinut arvata värin perusteella. Silloinkaan kakku ei maistunut punajuurelle, vaan se kosteutti kakkua sopivasti.

Viime viikolla näin hs.fi:n ruokasivuilla ohjeen punajuuri-suklaamuffinsseihin ja päätin kokeilla niitä tänään. Erityisesti minua kiinnosti ohjeen kuorrute, joka värjätään punajuuriraasteen mehulla. Leipoessa tänään sattui kuitenkin (onneksi) niin, että kun olin jo aloittanut taikinan teon kun huomasin, että minulla oli liian vähän kaakaota. Päätin jatkaa anyway - laitoin sen vähäisen määrän kaakaota mitä minulla oli ja ajattelin, että katsotaan mitä tästä tulee. Ainakin värin pitäisi olla punaisempi kun suklaa ei tummenna taikinaa.

Lopputuloksesta tuli yllättävän hyvä, ja nyt taikina maistuukin suht selvästi punajuurelta. Suosittelen kokeilemaan, koska punajuuren maku sopii yllättävän hyvin valkosuklaapalojen ja makean taikinan kanssa. Ja punajuuren antama väri niin söpö, että näistä muffinsseista tulee iloiseksi jo vain niitä katsomalla.

Punajuuri-valkosuklaamuffinssit, noin 20 pientä muffinssia (noin 15 keskikokoista ja noin 10 isoa muffinssia)

Laita uuni lämpenemään 225 asteiseksi. Keitä vahvaa kahvia (tarvitset 2 rkl). Pilko 100 g valkosuklaata pieniksi paloiksi ja laita sivuun odottamaan. Raasta hienolla terällä 3 keskikokoista kuorittua punajuurta (valmistaudu punaisen värin valloitukseen, mm. sormet kokevat melkoisen värimuutoksen).

Kuutioi 125 g huoneenlämpöistä voita ja laita kulhoon 2 dl sokerin kanssa. Vatkaa sähkövatkaimella. Lisää 2 kananmunaa yksi kerrallaan vieläkin vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa 2 dl jauhoja, 1,5 tl leivinjauhetta ja 25 g kaakaota (alkuperäisen reseptin mukaan 75 g, eli valitse teetkö tummia suklaisia muffinsseja vai näitä punajuurisempiä muffinsseja). Kaada kuivat aineet siivilän kautta voisokeriseokseen ja sekoita lusikalla. Lisää punajuuriraaste, valkosuklaa ja kahvi, ja sekoita.






















Jaa taikina paperisiin muffinssivuokiin. Paperivuoat kannattaa laittaa muffinssipellille ettei taikina leviä uunissa. Sitten vaan muffinssit uuniin, minun pienenpienet muffinssit viihtyivät siellä noin 12 minuuttia, isommat muffinssit tarvitsevat enemmän aikaa.

Anna valmiiden muffinssien jäähtyä kunnolla ja tee sillä aikaa kuorrutus. Raasta 1 pieni punajuuri ja purista käsillä raasteesta mehu kulhoon (this is messy stuff!). Laita toiseen kulhoon noin 2 dl tomusokeria. Kaada pari ruokalusikallista punajuurimehua sekaan ja sekoita kunnolla. Lisää sitten nestettä tarpeen mukaan vähän kerrallaan. Jos lisäät vahingossa liikaa nestettä, lisää tomusokeria. Minulla taisi olla 2 dl tomusokeria ja noin 4 rkl mehua












Kuorruta jäähtyneet muffinssit kuorrutuksella ja koristele vielä tummalla suklaalla. Hienoja ja helppoja suklaakoristeita saat esim. käyttämällä jamie oliverin tekniikkaa (kohdassa 4.05). Taidan viedä näitä tämän illan Halloween juhliin tuliaisiksi. Saa nähdä ehtiikö juhlanjärjestäjät näkemään tämän ennen juhlia, siinä tapauksessa ainakin Kallion herrasväki tietää mitä odottaa! 














4 kommenttia:

  1. Voi että, näyttääpä hyviltä! :)

    VastaaPoista
  2. Niin ne olivatkin :) Ja toi väri... aah niin ihana! :)

    VastaaPoista
  3. Oj vad spännande med rödbeta, och vad läcker färg!! Tyckte om att färga potismosen ljusröd som barn. Ska pröva på dom här! :)

    VastaaPoista
  4. Ja har också drömt om alla olika saker jag ska börja färga med rödbeta bara för att det blir så fin färg. :)

    VastaaPoista